27.2.2018. 20:05
9
''Ovaj ludi čovjek non-stop glorifikuje smrt. Svaki dan se hvali brojem ubijenih u Afrinu''
Veliku buru komentara izazvao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji se našao na udaru kritika nakon što je tokom kongresa AK partije djevojčici u vojnoj uniformi rekao da će joj biti ukazana čast ako pogine u borbi.

Kako pišu strani mediji, djevojčica u vojnoj uniformi je tokom kongresa privukla pažnju predsjednika, koji ju je pozvao na pozornicu.

''Djevojčice šta radiš ovdje? Imamo jednu smeđu beretku, a smeđe beretke nikad ne plaču'', kazao je Erdogan, te nastavio:

''Ona u džepu ima tursku zastavu. Ukoliko postane mučenica, položit ću zastavu preko nje. Spremna je na sve, zar ne?!'', upitao je turski predsjednik djevojčocu, koja mu je kratko odgovorila ''Da''.

Nakon toga, Erdogan je djevojčicu poljubio, te je pustio da ode sa pozornice.

Ovih nekoliko riječi Recepa Tayyipa Erdogana bilo je dovoljno da se u cijelom svijetu pokrene velika rasprava o njegovoj izjavi.

Jedni je pravdaju govoreći da se u Turskoj djeci od malih nogu usađuje osjećaj patriotizma, te možemo vidjeti mnoge videe gdje djeca od osam, devet godina govore kako su spremni dati život za domovinu i mole predsjednika da ih šalje u rat.

S druge strane, također je veliki broj onih koji osuđuju Erdoganove riječe, jer je potpuno apsurdno djetetu od pet godina pričati o umiranju i davanju života za državu.

Zapravo, za djecu u tim godinama, sve osim igre i nevinog dječijeg druženja je apsurdno.

Činjenica je da su jadna i nedužna djeca najveće žrtve svih ratova, činjenica je da su nemilosrdno ubijani po cijelom svijetu, no barem, ono sa svojih pet, šest godina ne mora to znati. Dovoljno je samo da ih se pusti da budu ono što jesu – nevina, neiskvarena – sa nadom i učenjem da će ''sutra'' sve biti OK– djeca.

Donosimo vam neke od Twitter objava i kritika na račun turskog predsjednika, a njihove poruke procijenite sami.

 



''Ovaj ludi čovjek non - stop glorifikuje smrt, hvaleći se svakodnevno brojem ubijenih u ofanzivi u Afrinu'', napisao je Abdullah Bozkurt.



''Diktatori uvijek koriste nevinu djecu za svoju ratnu propagandu. Erdogan je u Marasu izveo na binu malu djevojčicu obučenu u vojnu uniformu i rekao: Ona je spremna da postane mučenica i da bude sahranjena sa zastavom u džepu'', objavio je korisnik Cahida Dersim.




''Zašto se diktatori uvijek okreću djeci za pomoć?'', napisao je Wally Sarkeesian, koji je potom i objasnio šta se desilo na kongresu AK partije.

Također, mnogo kritika Erdogan je ''pokupio'' zbog ofanzive u Afrinu, gdje ga optužuju da smišljeno želi da ubija Kurde.

''Zašto rat u Afrinu?! To vam je turska fobija od Kurda. Ne žele da Kurdi bilo gdje imaju svoja prava. Ni u Turskoj, ni u Siriji, a ni u Iraku'', napisala je ‏Yasmine Swift.

Mišljenja o turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu su različita, i to je sasvim u redu. No, bilo kakvo korištenje djece za bilo kakve više ciljeve - treba biti osuđeno od strane svih, jer...

Za njih je plišani medo, ne nekoliko kilograma teška puška. Za njih je igraonica, ne ratišta. 

 Njihovo je da žive, a ne da umiru za nekoga!

(Amila Alijagić)

9
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.