28.6.2018. 18:25
0
''Došao je sa najvećim mogućim samopouzdanjem, a pretvorilo se u katastrofu. Ovo je kraj njegove arogancije, mora odstupiti''
Prvi put nakon 1938. godine Njemačka nije uspjela da prođe grupe na Svjetskom prvenstvu. Iako su otišli u Rusiju kao jedni od najvećih favorita za osvajanje, na kraju se sve pretvorilo u jednu zaista ružnu priču za Nijemce.

Njemačka je loše izgledala i u utakmicama prije prvenstva, protiv Austrije i Saudijske Arabije, no problemi su počeli i mnogo prije toga. Nijemci su loše izgledali i protiv Engleske u remiju 0:0 u novembru, ali i protiv Španije, Francuske i Brazila. No, nije se fudbalski svijet pretjerano brinuo zbog toga, jer Njemačka ipak sve to nadoknadi na nekom velikom takmičenju. Ipak, ovaj put se to nije pokazalo kao tačno.

Nakon šokantne završnice u utakmici protiv Švedske, mnogi su očekivali da se vraća Njemačka na kakvu su mnogi navikli. Da ćemo u nastavku gledati igru ''u kojoj uvijek na kraju pobijede Nijemci''. Ipak, u utakmici protiv Koreje, nismo gledali tu Njemačku koja bi na kraju mogla biti ''uber alles in der Welt''.

Vidjeli smo igrače koji kao da nisu pretjerano zainteresovani za pobjedu, igrače koji kao da se nisu čak ni branili od svih napada koje su im Korejanci priredili. Nismo vidjeli ništa od Njemačke na koju smo navikli, odnosno na koju su nas oni navikli, godinama unazad.

Njemački mediji baš i nisu stali u odbranu Joachima Lowa, kojem je eto, pošlo za rukom i da osvoji Svjetsko prvenstvo, ali i da ispadne u grupi nakon 80 godina.

Bild: ''Bez riječi''

Kakva sramota. Joachim Low je Njemačku vodio do naslova prvaka svijeta, ali sada mora preuzeti odgovornost i za ovu katastrofu, a za to se ne može kriviti nikakva loša sreća. Porazi od Meksika i Južne Koreje se mogu desiti samo kada neke stvari radiš pogrešno. Low nije dobro procijenio ni situaciju oko Ozila i Gundogana, ali je napravio i jednu veliku grešku, jer nije pozvao Leroya Sanea. [...] Došao je kraj jedne ere: Da li je to slučaj i sa selektorom?!

Kicker: ''Kolektivni neuspjeh: Tim se nije pojavio u Rusiji!''

Mlađe generacije se i ne sjećaju toga kada je Njemačka kući odlazila prije polufinala barem. Pa čak i starijim generacijama, koje su imali priliku gledati ne baš tako dominantnu Njemačku, ne bi nikada palo na pamet da svjetski prvaci mogli prirediti ovakav neuspjeh u jednoj tako povoljnoj grupi. Jedino čega smo se bojali je to da možda nećemo odbraniti titulu prvaka, jer posljednjih osam mjeseci smo gledali dosta blijede partije naših reprezentativaca. Sve smo mogli zamisliti, ali da ćemo ispasti u grupi, to je bilo potpuno nevjerovatno. U mečevima protiv Meksika i Južne Koreje igrači su bili bez ideja, bez pobjedničkog duha, izgledali su tako bespomoćni. Slična situacija je i u utakmici protiv Švedske, ako izuzmemo Kroosov trenutak inspiracije. Razočarenje javnosti u Lowa je nemjerljivo. U očima mnogih razočaranih navijača on je izgubio apsolutno svo povjerenje, koje je sticao i imao proteklih godina.

Zeit Online: ''Kraj arogancije''

Čini se kako su glavni ljudi u reprezentaciji u svojim analizama previdjeli činjenicu da ova ekipa ima velikih poteškoća protiv  svih većih timova. I to je slučaj još od osvajanja titule u Riju. Pa i kada je riječ o Bundesligi, klubovi su iz evropskih takmičenja ispadali od ekipa iz Bugarske, Turske, Slovenije... od država koje imaju znatno manje novca. Bayern je jedini koji se još može nositi u evropskim takmičenjima, a ni oni nisu kao što su nekad bili. Oslabljena Bundesliga je također jedan od razloga zašto smo ispali sa ovog Svjetskog prvenstva. Njemački fudbal bi konačno trebao izaći iz iluzije i vratiti svoju skromnost. Kome je uopšte moglo pasti na pamet da je ovo najjača njemačka ekipa ikada, kako su neki rekli, kada tu više nema Philippa Lahma, najboljeg njemačkog igrača u posljednjih nekoliko decenija?!

B.Z. ''Low mora odstupiti!''

Low je došao na prvenstvo sa najvećim mogućim samopouzdanjem, ali se sve pretvorilo u jednu ogromnu katastrofu. Low sada mora odstupiti. Uprkos svim uspjesima koje je imao do sada. Svjetsko prvenstvo u Rusiji je pokazalo da više nema ništa u svojim rukama. To je bio samo skup svih njegovih loših odluka, koje su dovele do ove katastrofe. Biranje ekipe i situacije oko Ozila i Khedire prije svega su bile očajne. Sada mora snositi posljedice.''

Nakon utakmice Low je kazao:

''Ja sam prvi koji treba postaviti pitanje šta se tačno desilo. O čemu se radi ovdje?! Nisam mogao ni zamisliti ovo, bio sam zaista optimističan. Ispadanje je moja odgovornost, ali moram prespavati sve ovo barem jednu noć. Jako sam razočaran i frustriran. Još je rano da kažem da li ću ostati ili otići.''

Prije samog prvenstva Low je produžio ugovor, a predsjednik DFB-a Reinhard Grindel i sada ističe da je odluka na samom Lowu, njihovu podršku ima.

''Prije Svjetskog prvenstva smo odlučili produžiti ugovor, bez obzira na sve što bi se dešavalo u Rusiji. To je zato što vjerujemo da niko ne može reprezentaciju voditi bolji od Jogija Lowa''.

Ono što možemo sa sigurnošću reći sada je da do kraja prvenstva nećemo gledati igru u kojoj uvijek na kraju pobijede Nijemci i da oni više nisu ''uber alles in der Welt''. Do kada, vidjet ćemo!

 

(Amila Alijagić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.