31.7.2018. 17:37
8
''Istina da je tamo negdje mnogo lakše doći do novca, ali omladini kod nas je dovoljno reći bilo šta da bi oni krenuli za tim kao stado ovaca''
Posljednjih nekoliko godina, jedna od najaktuelnijih tema kod nas je odlazak mladih iz države

Jedni odlaze jer zaista više nemaju nikakvu nadu da će ovdje stvoriti bilo šta i ostvariti svoje ciljeve, drugi nisu ni pokušali, ali su ubijeđeni da će tamo negdje živjeti bolje.

Mi smo razgovarali sa desecima mladih ljudi. Kroz nekoliko tekstova iznijet ćemo vam njihova razmišljanja, razloge zbog kojih su otišli ili žele otići iz ove države, ali i razloge i objašnjenja onih koji će ostati ovdje.

Pitali smo ih kakve su zaprave njihove ambicije i planovi u životi, te šta bi bilo njihovo ostvarenje snova. Pročitajte šta su nam oni rekli:

''Moje ostvarenje snova je da uspijem kao novinar i u svemu što sam trenutno zacrtao da uradim. Nikada snove ne trebaš izgubiti ako nešto pokušaš i ne uspiješ. Kad tad, snovi će postati stvarni'', kaže nam Milan Ilić 24-godišnji apsolvent novinarstva, koji kako kaže, radi na šest portala, ali i planira pokrenuti svoj portal.

Emina Mušija je nedavno diplomirala Međunarodne odnose i diplomatiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a master studij nastavlja na Univerzitet u Salzburgu u sklopu zajedničkog master programa.

''Moje ostvarenje snova je primarno posao u struci u mojoj državi. Ambicija mi je da se nakon studija vratim u svoju domovinu i ovdje iskoristim stečeno znanje. Nažalost, svjesna sam činjenice da se 'dream job' u BiH dobija skoro pa pretežno preko poznanstava i veza, a ja ne želim biti dio toga. Ako dobijem željeni posao, to će biti jer sam se lavovski borila za njega. Ako ne dobijem, ne želim da budem samo statistika Biroa za zapošljavanje i na teret rodirljima koji su već i previše novca izdvojili za moj studij. Druga država će sigurno cijeniti trud, zalaganje i diplomu. To mi je zadnja opcija, ali je opcija'', govori nam Emina.

Rea Vučić je završila master Komunikologije u Sarajevu.

''Zaposlena sam već četiri i po godine, jer sam imala jaku štelu. Želim imati normalan život, bez nekih većih trzavica, pri tome mislim na zdravlje, svoje i mojih bližnjih, ostvariti karijeru (a mislim da je za to skoro pa nemoguće ovdje zbog drugih koji bez škole imaju jače veze i štele, pa se uvale na dobra i obećavajuća mjesta). Imam ambiciju da otvorim svoju PR agenciju, ali to baš ovdje ne pije vode'', ispričala je za Rea za Source.

Činjenica je da je u Bosni i Hercegovini mnoge stvari teško ostvariti, no koliko je situacija oko zapošljavanja teška. Da li mladi mogu svoje snove i ambicije ostvariti ovdje, vrijedi li ostati i pokušati se boriti, ili je to borba sa vjetrenjačama?!

''Mislim da ovdje ne mogu ostvariti ono što želim, barem ne sad. Potrebno je dosta novca, a i ovako sam već u finansijskom minusu. Smatram da bi svako trebao pokušati da gradi jaču i bolju zemlju, ali kod nas je situacija teška. Mladi i stariji su upali u letargiju; sistem nas potkopava stalno i svuda, nema prilike za posao, ili ako ima, onda je neki jadan i bijedan za 300 KM. Zaista nemam pojma kako ljudi žive'', rekla je Rea.

''U BiH se može ostvariti sve, samo je lakše ležati nego raditi. Toliko ovdje ima mogućnosti, ali niko ne želi da radi. Svi žele fotelje. Pa i da nema, stvorite sami sebi. Bitno je da se ne sjedi, nego radi. Jer trud je uvijek dobar i uvijek se isplati. Zato smatram da treba ostati u BiH, jer imamo prelijepu zemlju koju trebamo unaprijediti, jer mi smo ti mladi, koji trebamo nešto pokrenuti'', ističe Milan.

''Svakako da treba ostati i boriti se za ovu državu. Doveli smo se u ovu situaciju jer smo bili letargični, pasivni. Nismo željeli izlaziti na izbore, nismo se željeli angažovati u politici, smatrali smo da je to borba sa vjetrenjačama. Ja ne želim da moje dijete svoje nane i dede viđa jednom godišnje ili da dolazi kao turist u državu koja ima toliko potencijala, ali loše lidere. Masa je moć, samo se bojim da naši sugrađani nisu toga svjesni'', objašnjava Emina.

U posljednje vrijeme sve više mladih odlazi iz BiH, dok smo prije 10-ak godina imali slučaj da su odlazili zaista samo oni koji više ništa nisu mogli uraditi po pitanju napretka, ili čak pronalaska posla. Pitali smo ih da li misle da je to sada zapravo postao više neki trend? Je li moguće da mladi sa 20 godina već znaju da neće ništa moći ostvariti i odlaze bez bilo kakvog pokušaja za ostvarivanjem svojih ciljeva?!

''Mladi su generalno letargični. Ne žele da izlaze izbore, kao što sam već rekla, ne žele da protestuju  protiv korumpiranog sistema. Tehnologija je takva danas da nam je na dohvat ruke svaka informacija o stranoj državi koja nas zanima. Ako neko vidi da se diplomom medicinskog radnika mjesecima čeka na obavljanje pripravničkog rada, a da Njemačka traži takve radnike, dolazi do zaključka da će tamo uspjeti, prije nego ovdje. Mislim da migriranje više nije stvar trenda, nego ekonomske potrebe isamopoštovanja.'', kaže Emina.

''Trend apsolutno! Omladini kod nas je samo dovoljno reći bilo šta da bi ona kao stado ovaca krenula za tim. Ili samo žele ganjati eure. Činjenica je da je tamo mnogo lakše doći do novca, ali isto tako, daleko si od svoje kuće, stana, porodice, prijatelja'', smatra Rea Vučić.

Slično razmišlja i mladi novinar Milan Ilić.

''Današnji trend je više nego copy - paste oblik ponašanja, gdje mladi zbog svoje lijenosti ili čega već prate druge i odlaze. Mediji generalno su problem što svakodnevno promovišu odlazak mladih, a ne uspjehe. Problem kod mladih je što nakon završene srednje, bez pokušaja da uspiju, odmah napuštaju BiH. Po mom mišljenju, to mogu tek onda kad krenu nešto da rade i ako više puta budu izloženi neuspjehu. Do tog trenutka, niko nema pravo da govori bilo šta o odlasku''.

 

(Amila Alijagić)

8
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.