12.9.2018. 17:16
0
''Moraš naučiti dobijati utakmice i kada loše igraš. Kod igrača Hrvatske nije došlo do zasićenja. Zašto odmah mi to tako gledamo nakon jedne utakmice?!''
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon pobjede protiv Sjeverne Irske u Belfastu, slavila je i u drugom kolu Lige nacija protiv selekcije Austrije. Rezultat je na kraju glasio 1:0, a jedini ?pogodak za Zmajeve postigao je kapiten Edin Džeko.

Ako stvari gledamo samo kroz prizmu rezultata, možemo reći da je Robert Prosinečki uspio posložiti redove, iako je nedostajalo nekoliko igrača, koji zbog povreda nisu bili u prilici da se odazovu pozivu selektora Prosinečkog.

''Osvojili smo šest bodova, a to je jako dobro. Pobijedili smo dvije utakmice. Prvo protiv Sjeverne Irske u Belfastu, a onda i u Zenici protiv Austrije, koja je vrlo dobra reprezentacija. To je jedna jako dobra stvar za samopouzdanje u ekipi, ali i za ambijent koji stvarano. Tako da moramo za sada biti zadovoljni, pogotovo jučerašnjom utakmicom. Dali smo sve od sebe, odigrali jednu jako dobru utakmicu, a na kraju krajeva i osvojili bodove, što je nekako i najbitnije'', prokomentarisao je Robert Prosinečki za Source.

Kako to obično biva, nakon utakmice protiv Sjeverne Irske, pa onda i protiv Austrije, mogli smo čitati i slušati mnoge analize, komentare, pohvale, ali i kritike na račun igre reprezentacije. No, ono što je u fudbalu u konačnici najbitnije je da se pobjeđuje i osvajaju bodovi. Na kraju, sve to ispadne poprilično jednostavno – moraš dati barem jedan gol više od protivnika. A reprezentacija Bosne i Hercegovine je upravo to i učinila u obje utakmice. Svakako da postoji još dosta mjesta za napredak i ispravku mnogih stvari, no vrlo vjerovatno ima istine u analizi utakmice na Sport Klubu – Bosna i Hercegovina u posljednjih nekoliko godina nikada nije odigrala inteligentnije. Taman dovoljno za taj jedan gol više.

''Sigurno je lijepo i kad igraš jako dobro i kad pobjeđuješ. Ali nekada se dešavaju utakmice gdje ne možeš, protivnik ti ne da da razvijaš svoju igru, da radimo ono čemu težimo. No, meni je sigurno najbitnije da imaju pobjednički karakter, pa onda da i sa lošom igrom, kakva je bila u Sjevernoj Irskoj, uspiješ dobiti utakmicu. Zaista je vrlo bitno da se i kroz neku lošu utakmicu i igru nauči pobjeđivati'', objasnio nam je Prosinečki, te nastavio:

''Što se tiče utakmice protiv Austrije, mislim da smo zasluženo pobijediti, taman eto za taj jedan gol. Momci su dali sve od sebe i mislim da su taktički odigrali vrlo dobro. Svi su bili uporni i zaista imali ogromnu želju. Tako da smo nakon ove dvije utakmice, stvorili jedan vrlo dobar i pozitivan ambijent za ubuduće, a to je važno za reprezentaciju kakva je Bosna i Hercegovina. Pa i Hrvatska također, koja je bila druga na svijetu, jer je uz talenat koji je neosporan, stvorila sebi jedan dobar ambijent. Mislim da smo i mi na jako dobrom putu za to''.

Selektora Prosinečkog smo također pitali i za sinoćnju partiju selekcije Hrvatske, koja je u drugom kolu Lige nacija izgubila od Španije rezultatom 6:0. Da li je možda došlo do prezasićenja ili nekog emotivnog pražnjenja, nakon osvajanja drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji?!

''Zašto odmah nakon jedne utakmice mi to tako gledamo?!  To je samo jedna utakmica, koja se svima može desiti. Svakako da nije ugodno kada se izgubi sa 6:0, ali mislim da je prerano davati neke izjave šta se dešava. Prethodno su remizirali sa Portugalom (1:1), koji je evropski prvak. Desi se neki lošiji dan, lošija utakmica, ali ne možemo suditi odmah da je došlo do nekog zasićenja. Mislim da nije. To su momci u dobrim godinama i oni i dalje žele igrati i davati sve od sebe. Ne bih ja to tako etiketirao i rekao sad da ništa ne valja. Ipak se to do jučer hvalilo i govorilo da su za nas svjetski prvaci, a bili su drugi'', kazao je Prosinečki za kraj razgovora za Source.

Naša reprezentacija idući susret igra protiv Sjeverne Irske 15. oktobra na Grbavici. Prostora i vremena za neki napredak i ispravljanje nedostataka ima. No sigurno je da ćemo svi biti zadovoljni ukoliko u toj i svim idućim utakmicama budemo vidjeli borbu kakvu smo mogli vidjeti u dvije prethodne utakmice. Čini se da atmosfera i ambijent u reprezentaciji odavno nisu bili bolji.

 

(Amila Alijagić)

 

 

 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.