22.5.2019. 17:45
0
Zuko išao kod Bunara, ucjenjivao i tražio novac da ga ne prijavi, a zauzvrat im davao povjerljive informacije. Kada su usluge postale preskupe, prijavili su Zuku
Prema nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici Federalne uprave policije (FUP) u utorak su uhapsiliErmina Zuku (39), inspektora FUP-a, zbog krivičnih djela primanje dara ili drugih oblika koristi i odavanje službene tajne.

Prema prvim objavljenim informacijama, Zuko se sumnjiči da je u proteklom periodu odavao informacije iz pojedinih istraga, tačnije, dojavljivao osumnjičenima da su predmet rada FUP-a zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet droga.

Otkrivao je i posebne istražne radnje, za šta je tražio i uzimao novac. Inače, nakon saslušanja u FUP-u, bit će predat u nadležnost Tužilaštva da daljnje postupanje.

Nakon hapšenja oglasio se i FUP:

‘’U sklopu aktivnosti hapšenja, a po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi i stana koji koristi osumnjičeni policijski službenik, nakon čega je isti priveden u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, te će se u zakonskom roku predati uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo’’, kazali su iz FUP-a nakon hapšenja.

Kako je pao Zuko?

Zuko je bio pripadnik Alfa tima Specijalne policijske jedinice FUP-a, koja je 2012. pobijedila u ekipnom takmičenju elitnih policijskih jedinica iz regiona u Suhodolu. On je tom prilikom zauzeo sedmo mjesto u gađanju iz službenog pištolja.

Tokom istrage u predmetu Prizma, inspektori su pretpostavili da su prvoosumnjičeni Edis Bunar i njegovi saradnici dobijali informacije o kretanju patrole, mjestu i vremenu pretresa, te su došli do zaključka da dilera pokriva neko unutar policije.

Kako je istraga nastavljena, utvrđeno je da je krtica u FUP-u.

Prema informacijama, upravo je Zuko taj koji je inicirao sastanke sa čelnicima grupe koja se bavila trgovinom droge. Navodno je išao kod Edisa Bunara, ucjenjivao ga je i tražio novac kako njega i ostale članove grupe ne bi prijavio, a zauzvrat im je ustupao korisne informacije, kao npr. koga od njih pripadnici FUP-a trenutno prisluškuju.

Ipak, saradnji je došao kraj, jer su upravo dileri ti koji su Zuku prijavili. Kao razlog tome spominje se činjenica da su Zukine usluge postale preskupe, te su se oni odlučili za ovaj korak.

Naime, kako prenosi Avaz, Bunar je nakon hapšenja razotkrio Zukinu ulogu u dilerskoj mreži. On je nakon toga prisluškivan i praćen, što je samo potvrdilo Bunarove navode.

Akcija ‘’Prizma’’

Akcija Prizma izvedena je 11. marta ove godine, a pripadnici FUP-a su tada slobode lišili 12 osoba.

U toj policijskoj akciji u opštinama Centar i Novi Grad, u sklopu pretresa na 10 lokacija, pronađeni su spid, marihuana, heroin, veća količina novca a Aud Q7 koji je bio u vlasništvu Edisa Bunara.

Pored Edisa i njegove supruge, koji se sumnjiče da su organizovalii i rukovodili ovom grupom, uhapšeni su Eldar Spahić, Sabahudin Žigović, Esmera Sinanović, Almedin Tači, Adis Paldum, Enes Gilić, Emir Curić, Edin Žigović, Adi Mekić, Dženan Šačić i Minja Bajagić. Većina lišenih lica u ovoj akciji će, kako smo već pisali, sklopiti sporazume o priznanju krivice kako bi izbjegli suđenje, te dobili manju kaznu.

Široj javnosti Bunar je postao poznat po snimku emisije "Slučajevi X" TV Hayat, kada je prijetio novinaru te kuće Veldinu Čustoviću.

 

(Amila Alijagić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.