12.6.2019. 19:04
0
Skočio s balkona četvrtog sprata hotela: Češka policija potvrdila da je maturant iz Sarajeva izvršio samoubistvo
Sedamnaestogodišnji učenik Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije iz Sarajeva poginuo je nakon što je pao s prozora hotela u Pragu, potvrdila je to Vlada KS na svom Facebook profilu.

Učenici ove srednje škole borave na maturalnoj ekskurziji u Češkoj i trenutno su pod nadzorom školskog pedagoga.

"Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je informirano da je 10. juna oko 20:30 sati na maturalnoj ekskurziji učenika III razreda Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža, u tragičnom događaju u Pragu, Republika Češka, smrtno stradao 18-godišnji učenik A. M. Ostali učenici su dobro, pod nadzorom školskog pedagoga i vratit će se kući kada se za to ostvare uvjeti", naveli su iz Vlade KS.

U izvještaju policije u Pragu navodi se kako se ovaj incident desio u ulici U. Sluncove.

Iz Praga su prvo stigle dvije verzije priče. Prema jednoj, maturant je izvršio samoubistvo dok nikoga nije bilo u sobi, dok se s druge strane govorilo da je nesretnim slučajem pao s balkona kada je htio uzeti zraka i navodno je tome svjedočilo nekoliko učenika, pisao je Avaz. Tada se iz češke policije nisu željeli oglašavati, odnosno potvrditi bilo koju verziju priče, već su se oglasili kratkim saopćenjem da u slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Ipak, danas je potvrđeno da je dječak izvršio samoubistvo.

Naime, mladić je kobne noći oko 20.30 sati skočio  s balkona četvrtog sprata hotela u ulici Sluncove, gdje su bili smješteni učenici trećeg razreda, prenosi Avaz. Policija i ekipa Hitne pomoći okupirale su mjesto gdje je učenik pao. Ali, nažalost, 17-godišnjaku nije bilo spasa te je mrtvozornik mogao samo konstatuje smrt.

Fuad Durgut, direktor škole koju je pohađao nesretni učenik, rekao je za Avaz da se radi o primjernom djetetu koje se nikad nije ponašalo sumnjivo ni problematično.

''Ovo je velika tragedija, u pitanju je jedan dobar i čestit učenik. U stalnom smo kontaktu s gospođom Adisom Josipović iz Ambasade BiH u Češkoj. Ona se pridružila ostalim učenicima i profesorima, stalno je s njima i pružila im je svu potrebnu pomoć. Škola izražava veliko žaljenje za nastradalim učenikom i njegovoj porodici, s kojom smo također u stalnom kontaktu, pomoći ćemo na sve moguće načine i izaći im ususret što je više moguće'', kazao je Durgut za Avaz.

On je potvrdio da su ostali učenici dobro te da su nakon tragedije ostali u Pragu i da će se vratiti u Sarajevo kada se za to steknu uvjeti. Jedan od razloga tome je što će češka policija uzimati izjave od maturanata i izuzimati tragove iz sobe u kojoj je boravio učenik.

Učenici trećeg razreda na ekskurziju su krenuli u subotu. U nedjelju su stigli u Beč, gdje su proveli dan, a u ponedjeljak su došli u Prag.

Roditeljima pozlilo

Kada su roditelji primili tu tragičnu vijest, pozlilo im je, pa su otac i majka tragično stradalog mladića završili u Hitnoj, gdje su primili injekcije za smirenje.

 

(Amila Alijagić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.