3.10.2019. 20:23
0
Poruka za NFSBiH: To nisu samo huligani, nego i fašisti!
FOTO: Foto: Bljesak.info
Nakon utakmice između Širokog Brijega i Sarajeva na Pecari, gdje smo opet gledali nemile scene, pune fašizma i nacionalizma, oglasio se i NFSBiH...

''NS/FS BiH najoštrije osuđuje sve oblike nedozvoljenog ponašanja navijača na utakmici osmine finala Kupa BiH, između Širokog Brijega i Sarajeva, posebno govor mržnje, nacionalističke ispade, te bacanje tvrdih predmeta na igrače gostujućeg tima.

- NFSBiH već godinama osuđuje nedozvoljeno ponašanje navijača u Širokom Brijegu, ali ne poduzima ništa vrijedno spominjanja. Naprotiv, svojom indolentnošću i minimalnim kaznama, takvom ponašanju daje vjetar u leđa.

Nažalost, rezultat je ostao u sjeni ovih huliganskih ispada, jer kako drugačije nazvati ponašanje navijača čije glavno „oružje“ u navijanju za svoj tim su nedozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava, ksenofobni transparenti, uzvici puni mržnje i diskriminacije.

Na stadionu „Pecara“ u Širokom Brijegu još jednom se pokazalo da huliganima među navijačima nije na prvom mjestu nogomet/fudbal, niti njihovi klubovi, već samopromocija kroz izazivanje incidenata i nereda.

- To nisu samo huligani, niti su to samo huliganski ispadi. A NFSBiH po ko zna koji put zaobilazi da stvari nazove pravim imenom. To su fašisti, nacionalnisti, mrzitelji i nadasve vrlo opasni ljudi, jer ukoliko se ne sjećate, baš u tom gradu je ubijen navijač Sarajeva Vedran Puljić. A svaka utakmica je na rubu ratnog stanja.

Pozivamo medije, državne institucije, navijačke grupe i sve ljubitelje sporta da osude ovakvo ponašanje i distanciraju se od huligana. U suprotnom, svi navijači će biti poistovjećeni sa huliganima. To nije pravedno prema onim navijačima koji 90 minuta i na korektan način bodre svoj klub i koji nastoje da drugim, pozitivnim načinima doprinose promociji ne samo svoga kluba nego i fudbala/nogometa u cjelini.

- Ovakvo ponašanje su već odavno osudili svi normalni ljudi i itekako se distancirali, ne od huligana, kako ih nazivate, nego od fašista, jer kako ono bi – stvari treba nazvati pravim imenom. I ne, neće biti nikakvog poistovjećivanja, jer se jako dobro zna šta je navijač, šta huligan, a šta fašista. A ovo posljednje dvoje nema nikakve veze sa sportom. Što se promocije tiče – kako od klubova, ili bilo koga očekivati promivisanje pravih sportskih vrijednosti, kada toga nema ni od krovne fudbalske kuće u BiH.

NS/FS BIH, klubovi i sve službe uključene u organizaciju utakmica moraju učiniti sve kako stadioni u BiH ne bi bili mjesto mržnje, već sportskog spektakla i druženja.

- Za početak, poželjno bi bilo da se NFSBiH uključi i učini sve kako stadioni u BiH ne bi bili mjesto mržnje,već sportskog spektakla i druženja.

NS/FS BiH je svjestan da kažnjavanje klubova nije dovoljna ni poželjna mjera za iskorjenjavanje huliganizma. Cjelokupna društvena zajednica mora posvetiti mnogo više pažnje radu sa mladima, prevashodno pitanju edukacije i sportske kulture.

- A kada je u pitanju kažnjavanje, nismo ni očekivali da ćete ovaj, ili bilo koji put kada je u pitanju Široki Brijeg, izaći sa saopštenjem da će kazne biti vrlo oštre. Iako u pravilniku jasno piše visina kazne predviđena za ono što se u srijedu desilo na Pecari.

Image may contain: text

Da bi u centru pažnje bili fudbal/nogomet i fudbaleri/nogometaši moramo zajednički i konstruktivno djelovati u sprječavanju nereda, a NS/FS BiH je u tom smislu otvoren za svaku podršku i inicijativu”, navodi se u saopštenju.

- Krenite gospodo sa konkretnim djelovanjem, a mi ćemo vama vrlo rado dati podršku! Jer krajnje je vrijeme da prestanete izražavati zabrinutost, a saučesnici ste u svemu!

 

(Amila Alijagić)

 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.