14.10.2019. 14:16
0
''Nije postojala šansa da Erdogan ispuni svoje obećanje, pa je sada u toku etničko čišćenje od strane Turske. Ima krvi i na Trumpovim rukama''
Sirijske vladine snage počele su stizati do sjevera zemlje, nakon što je vlada pristala pomoći kurdskim snagama okrenutim prema Turskoj.

Sirijski državni mediji kažu da su vladine snage ušle u grad oko 50 km južno od granice kako bi se suočile s turskom agresijom. Do sporazuma je došlo nakon što su Sjedinjene Američke Države, glavni saveznik Kurda, izvukli trupe s tog područja.

Turska je, naime, prošle sedmice započela ofanzivu na sjeveru, a glavni cilj je istjerati kurdske snage iz pogranične regije. Područja pod nadzorom sirijskih Demokratskih snaga (SDF) predvođenih Kurdima tokom vikenda su bila pod velikim bombardiranjem, a Turska je 'osvojila' dva ključna pogranična grada. Deseci civila i broaca ubijeni su s obje strane.

SAD je u nedjelju najavio da evakuira sve preostale vojnike iz sjeverne Sirije. Turska ofanziva i povlačenje SAD-a izazvali su veliko međunarodno negodovanje, jer su SDF glavni saveznici Zapada u borbi protiv ISIL-a u Siriji. Pa su tako postojali veliki i opravdani strahovi od mogućeg oživljavanja ISIL-a uslijed nestabilnosti.

Turska na kurdske skupine gledao kao na teroriste i kako kažu, žele ih otjerati iz sigurne zone, koja doseže 32 km u Siriju. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan nada se da će u tu zonu doseliti do dva miliona sirijskih izbjeglica. Mnogi od njih nisu Kurdi, pa zbog toga kritičari upozoravaju da bi ovo moglo dovesti do etničkog čišćenja lokalnog kurdskom stanovništva.

Šta znamo o sporazumu?

Kurdska administracija na sjeveru Sirije saopštila je u nedjelju da je postigla dogovor da vlada bude raspoređena duž granice. Razmještanje, kako kažu, pomoglo bi SDF-u u suzbijanju 'ove agresije i oslobađanja područja u koje je ušla turska vojska i plaćenici'. Ipak, tačni uvjeri sporazuma i dalje nisu u potpunosti poznati, no svakako da to predstavlja značajan pomak za Kurde.

Uprkos patnjama koje su desetljećima trpile, glavne kurdske stranke u Siriji javno su izbjegavale da zauzmu stranu kada je zemlja 'klizila' u građanski rat  2011. Kada su se snage lojalne predsjedniku Basharu al Assadu povukle iz uglavnom kurdskih područja, kako bi se borile protiv pobunjenika na drugim mjestima, kurdska narodna vojska je preuzela kontrolu.

U 2015. postali su partneri u koaliciji koja predvodi SAD protiv ISIL-a. Uz pomoć zračne snage i oružja SAD-a, Kurdi su izbacili džihadističku grupu iz više od četvrtine Sirije i proglasili stvaranje 'saveznog sistema'. Dok je sirijska vlada odbacila deklaraciju i intervenciju SAD-a, koji je podržao ustanak protiv Assada, ipak nisu pokušavali vratiti teritoriju.

Najveća kurdska stranka navela je da ne traži neovisnost, ali insistira da svako političko rješenje okončanja građanskog rata u Siriji uključuje garancije za kurdska prava i priznavanje njihove autonomije. Sirijska vlada odbacila je kurdske zahtjeve za autonomijom.

Kakva je pozicija SAD-a?

Sporazum je uslijedio nakon iznenadnog poteza Donalda Trumpa da prošle sedmice izvuče vojnike na sjeveroistoku, čime je ujedno otvorio put turskoj operaciji protiv kurdskim boraca. SDF je kazao da su im zabili nož u leđa.

U nedjelju je američki ministar odbrane Mark Esper objavio da će Pentagon udaljiti oko 1000 vojnika sa sjevera, nakon što je saznao da Turska u Siriju prodire i dublje nego što se na početku očekivalo.  Situaciju je opisao kao neizdrživu, te izrazio bojazan da će američke snage završiti između dvije suprotstavljene vojske koje napreduju.

Predsjednik Trump je u nedjelju na Twitteru napisao da je vrlo pametno ne sudjelovati u borbama za promjenu, rekavši da je angažman u sukobu na Bliskom istoku bio greška.

Šta je Turska uspjela do sada?

Od prošle sedmice, Turska sve dublje ulazi u sjevernu Siriju. U nedjelju, Erdogan je rekao da su njegove snage zauzele već 109 kvadratnih kilometara teritorije, uključujući 21 selo. Novinarima je rekao i da je ključni pogranični grad Ras al Ain došao pod tursku kontrolu, iako je SDF kazao da su potisnuli turske snage nazad u predgrađe tog grada. Također, Erdogan je rekao da su turske snage opkolile i grad Tal Abyad, udaljen oko 120 km. To je potvrdila i Nadzorna grupa sa sjedištem u Velikoj Britaniji, Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR),  koja je saopćila je da je Turska tamo gotovo u potpunoj kontroli. I Ras al-Ain i Tal Abyad ključni su ciljevi u turskoj ofanzivi na SDF.

Turska je također objavila da su njeni sirijski saveznici na terenu zauzeli ključni autoput - nazvan M4 - nekih 30-35km južno od granice. Grad Tal Tamer, za koji su rekli da su upale sirijske vladine snage, udaljen je oko 35 km od Ras al Aina.

Žrtve?

Više od 150.000 ljudi raseljeno je iz pograničnih područja oko Tal Abyada i Ras al-Ain, prema podacima Ureda Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA).

- Više od 50 civila i preko 100 kurdskih boraca ubijeno je na sjeveroistoku Sirije, kaže SOHR

- SDF kaže da je broj poginulih kurdskih snaga 56, a turskih 440

- 18 civila ubijenih na jugu Turske, prema turskim izvještajima

- Četiri turska vojnika i 16 turskih sirijskih boraca ubijeno u Siriji, navodi Turska

Mnogi se slažu da zbog svega toga Trumpova krivica je velika, jer je povlačenjem trupa iz tog područja, de facto olakšao turski napad.

Umirovljeni američki marinski general John Allen u nedjelju je rekao:

"Ima krvi na Trumpovim rukama zbog napuštanja naših kurdskih saveznika."

Bivši zapovjednik američkih snaga u Afganistanu i bivši specijalni predsjednički izaslanik Globalne koalicije za suzbijanje ISIL-a pod Obaminom administracijom, rekao je za CNN da je kriza u Siriji "potpuno predvidljiva".

''Nije postojala šansa da Erdogan ispuni svoje obećanje, pa je sada u toku etničko čišćenje od strane turske vojske. To se događa kada se Trump želi uskladiti sa autokratima i kada slijedi svoje instinkte'', rekao je.

Trumpova administracija tvrdi da bi Turska svakako nastavila s ofanzivom bez obzira na to jesu li američke trupe ostale na tom tlu.

ISIL?

Borbe su se proširile na područja u blizini logora zatvorenika ISIL-a. Strahovi da kurdske snage neće moći zadržati zatvorenike ISIL-a, čini se da su ostvareni, s obzirom da su zvaničnici logora Ain Issa rekli da je skoro 800 stranih pripadnika ISIL-a pobjeglo.

U kampu se nalazi oko 12.000 raseljenih osoba, uključujući blizu 1000 stranih žena i djece sa džihadističkim vezama.

SDF kaže da trenutno u sedam zatvora drži više od 12.000 osumnjičenih pripadnika IS, a najmanje 4.000 su strani državljani.

ISIL je u subotu proglasio novu kampanju u Siriji, a Turska kaže da će preuzeti odgovornost za zatvorenike ISIL-a koje je pronašla tokom svoje ofanzive.

 

(Amila Alijagić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.