13.5.2016. 23:15
0
Protesti u RS: Dodik ima podršku Srpske pravoslavne crkve, ali i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine?
Opozicione stranke i one na vlasti u Republici Srpskoj za sutra su u Banja Luci zakazale proteste. Šta bi mogli protesti pokazati? Da li je moguće da protesti prerastu u nasilje? Koliko su obični građani u RS zainteresovani za proteste? Ko protestima više rizikuje – opozicija ili vlast? To su samo neka od pitanja koja se nameću zadnjih dana, a mediji, oni „zavisni i nezavisni“ se utrkuju zasipajući nas raznoraznim informacijama.

U priču oko protesta se uključila i Srpska pravoslavna crkva, izdajući saopštenja u kojima poziva na odgađanje protesta, što radi i predsjednik RS, te se tako i SPC svrstala na jednu stranu. Zabrinjavajuće su informacije o mogućim dolascima ekstremista iz Srbije, kao i iz regiona u Banja Luku. Pojavile su se i informacije da su pojedini ekstremisti već viđeni u okolini Banja Luke. Uglavnom je zajedničko da informacije o protestima dolaze sa raznih strana, kako iz BiH tako i iz regiona i šire.

Predsjednik entiteta Republika Srpska i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, uoči mitinga i kontramitinga u Banjoj Luci, kao glavne krivce za destabilizaciju entiteta u kome vlada vidi Bošnjake i Sarajevo.
On je oštro kritizirao izjavu lidera SDS-a Mladena Bosića da bi “iz Srbije mogli doći ekstremisti na proteste u Banju Luku“, čime, kako je naveo, daje legitimitet tvrdnjama iz Sarajeva “da samo iz Srbije dolaze ekstremističke grupe i prijetnje“.
Dodik je kazao da Bosić ovu priču mora da „demantira, jer u Srbiji nema ekstremista, osim OVK-a na prostoru Kosovu“.
Entitetski predsjednik je pozvao Banjalučane da dođu na miting vlasti, a kritizirao je slogan opozicije “Oslobodimo Srpsku“, navodeći da je RS slobodna, demokratska republika.

Da su protesti u Banja Luci izazvali interes i drugih država, odnosno njihovih obavještajnih službi jasno je i iz informacija koje su danas objavljene u Nezavisnim Novinama. Naime, „podatke o planiranim krvavim sukobima u Republici Srpskoj vlastima u Srbiji poslali su i ruski obaveštajci. Prema tim navodima, zapadni moćnici spremaju seriju nasilnih protesta, prvo u Banja Luci i Skopju, a na kraju i u Beogradu! Zapadni moćnici, potpomognuti političkim saveznicima iz EU i SAD, pripremaju novi "balkanski rat", upozorila je ruska obavještajna služba u povjerljivom izvještaju koji je početkom nedjelje dostavljen srpskim vlastima.   Prema saznanjima ruskih obaveštajaca, koja su poklapaju sa povjerljivim podacima Bezbednosno informativne agencije Srbije, Zapad ovog proljeća sprema seriju nasilnih protesta u našem regionu, najprije u Banjaluci, zatim u Skoplju, a na kraju i u Beogradu! Strani faktori "HOĆE DA OTJERAJU RUSIJU SA BALKANA, EU i SAD žele da izazovu sukobe da bi potom došli kao veliki spasioci. Oni pošto-poto hoće da otjeraju Rusiju s Balkana" Ruska služba upozorila je Beograd da prva velika opasnost od spolja režiranih krvavih sukoba prijeti u subotu 14. maja u Banjaluci, gdje su za taj dan zakazani miting i kontramiting vlasti i opozicije. Ozbiljne bezbjednosne prijetnje u RS, na koje je upozorio i premijer Srbije Aleksandar Vučić, samo su dio opasnih planova da se pokrene "spirala nasilja" na Balkanu. Ideja Zapada, tvrde ruski obavještajci, jeste da pokaže kako su vlasti u Srbiji, RS, Makedoniji, ali i drugim zemljama regiona slabe, te da im je potrebna "strana pomoć"!?! Prema riječima izvora Informera, koji su imali uvid u izvještaj ruskih obavještajaca, Rusi tvrde da Zapadu jako smeta uticaj Moskve na Balkanu. - To je glavni okidač za sve zlo koje se sprema. EU i SAD žele da izazovu sukobe da bi potom došli kao veliki spasioci. To ima i međunarodnu dimenziju, jer oni pošto-poto hoće da otjeraju Rusiju s Balkana... - prenose Informerovi sagovornici", pisale su Nezavisne novine.

U Srbiji se posebno prati situacija oko protesta u Banja Luci, već se javno oglasio i ministar policije, ali i najviši politički funkcioneri, dok i obavještajne službe Srbije intenzivno prate situaciju vezano za proteste. Vidljivo je to i iz izjava, Vučićevog analitičara i osobe koja i nema kredibilitet za koji se nameće, tzv. vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski. On je ponovo ubacio istrošenu retoriku o antisrpskoj zavjeri, moćnim silama i sl. Prenešene su u medijima njegove izjave da nerede u bh. entitetu spremaju oni kojima smeta prisustvo Rusije na Balkanu i koji smatraju da je predsjednik Republike Milorad Dodik najveća smetnja da se ukine Srpska, obesmisli Dejtonski mirovni sporazum i stvori unitarna BiH.

Stavovi Miroslava Lazanskog postaju zanimljivi i zbog toga što je ovaj “analitičar” na nedavnim izborima u Srbiji izabran u parlament sa liste Vučićevevog SNS-a, a mnogi smatraju da ono što Lazanski govori, ustvari predstavlja ono što premijer Srbije Aleksandar Vučić misli, ali ne smije da kaže!

Pa tako Lazanski kaže da su scenaristi nemira u Republici Srpskoj oni koji vide RS kao ekspozituru neke vrste ruske prisutnosti na Balkanu, te da je zvanični stav određenih centara moći to da treba “smaći” Dodika kao najveću smetnju da se ukine Republika Srpska, da Dejtonski mirovni sporazum treba razvodniti i obismisliti manji entitet.

Lazanski “zna” da se u Republici Srpskoj sada pokušava uraditi ono što nije uspjelo 2012. godine kada se neredi i paljevine sa ulica Federacije BiH nisu uspjeli prenijeti u RS, da je očigledno da je Republika Srpska izložena frontalnom udaru, te upozorio da je destabilizacija Republike Srpske opasnost i za Srbiju.

“Žalosno je što su glavni izvođači tih radova političari iz Republike Srpske koji su izgubili izbore. Izbori se dobijaju glasovima ljudi, a ne na ulicama. Ne znam čemu to vodi. Naprosto me fascinira stav tih političara u Republici Srpskoj koji su izgubili izbore. Umjesto da se usredsrede na nove izbore, oni žele vlast prijekim putem”, ističe Lazanski.

On smatra da bi “policije Srbije i Republike Srpske” na mitinge opozicije i vlasti 14. maja u Banja Luci trebalo da odreaguju kao kada je riječ o velikim manifestacijama i da poseban naglasak stave na kontrolu ekstremnih grupa, a građani RS-a trebalo bi da u najvećoj mjeri ostanu u kućama.

“Građani Republike Srpske imaju dovoljno razloga da jednostavno ne izlaze ni na kakve proteste. Bolje je da ostanu kući. Parlament je mjesto u kome treba da se rješavaju problemi, a ne ulica”, napomenuo je Lazanski.

On ističe da pojedini zapadni političari otvoreno ponavljaju da “posao na Balkanu nije završen”, te da ne treba zaboraviti da je znatan dio administracije SAD-a naslijeđe iz vremena Bila Klintona.
Lazanski kaže i da se zapadni centri moći nikada ne zaustavljaju u svojim namjerama, a ako privremeno i zastanu u ostvarenju tih namjera i neprestanog pritiska na Republiku Srpsku, to samo znači da pripremaju nešto novo.

“Pokušavaju da ukinu Dejton mimo volje onih koji su potpisali Dejtonski mirovni sporazum i onih koji se taj sporazum najviše tiče, a to su građani Republike Srpske. Ako se ide na ličnost Milorada Dodika i na to da se RS svede na banjalučki kanton i stalno ponavlja da je BiH, koja je ustanovljena Dejtonskim mirovnim sporazumom, nefunkcionalna, onda je jasno šta se dešava”, upozorio je Lazanski.

Iako je od Lazanskog previše je, ali atmosfera se izgleda planski zagrijava i ovakvim nebulozama.

U politički obračun u RS uvučene i OS BiH?
Predsjednik RS je pokušao iskoristiti i godišnjicu obilježavanja VRS i puka OS BiH u kasarni Kozara prije 2 dana, kako bi poslao poruke koje se odnose na planirane proteste, kada je u prisustvu visokih oficra OS BiH davao izjave za medije. Pokušali smo zatražiti komentar od MO BiH i dobili smo samo obavijest da se taj dan obilježavao i dan pješadijskog puka OS BiH. Ostali smo uskraćeni za odgovore ko je dao ovlaštenje oficirima OS BiH da se u ovom osjetljivom sigurnosnom trenutku pojavljuju na medijskoj konferenciji u prisustvu vođa jednog od politički suprotstavljenih blokova u RS.Međutim na slikama kao i na snimku BHT i drugih medija se jasno vidi da Dodik govori u prisustvu visokog oficira OS BiH, što šalje jednu drugu poruku ili se može tumačiti na više načina. Iz opozicije su već upozorili da na ovaj način Dodik želi uplašiti protestante i da zloupotrijebava pripadnike i prisustvo oficira OS BiH.

Miješanje Srpske pravoslavne crkve
Možda su OS BiH vjerovatno zbog neodgovornosti pojedinaca ili nesvjesno, uvučene u politička previranja u RS, ali SPC to radi svjesno, planski, otvoreno i javno, već godinama. Tako je lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ocijenio da Srpska pravoslavna crkva (SPC) mora ostati politički neutralna i da ne treba da se miješa u politička pitanja.

Bosić je ovo izjavio nakon poziva patrijarha srpskog Irineja da treba otkazati mitinge u Banjoj Luci i probleme rješavati “bratskim razgovorom”.

“SDS nikada ništa neće reći protiv SPC-a. Vi znate historijat odnosa SDS-a i SPC-a početkom devedesetih godina i kakva je uloga SDS-a bila u snaženju SPC-a, ali mislim da je sada pređena granica miješanja patrijarha u političke stvari”, rekao je Bosić sinoć u emisiji “Puls” bijeljinske BNTV.

Pojasnio je da je patrijarh Irinej katastrofalno postupio kada je pred opće izbore 2014. godine došao u Banju Luku i otvoreno podržao Dodika. Bosić je istakao da je takav Irinejev postupak “prije svega katastrofalan za crkvu”.

“Više od pola naroda nije glasalo za Dodika i svrstati se u takvoj situaciji na jednu stranu, politički je nevjerovatan patrijarhov potez”, istakao je lider SDS-a.

Patrijarh SPC-a jučer je pozvao političare iz RS da 14. maja odustanu od protesta i kontramitinga i da sve probleme rješavaju razgovorom, što je stav koji najviše odgovara Miloradu Dodiku i njegovoj vladajućoj strukturi. Oni žele spriječiti da javnost vidi koliko je nezadovoljstvo među narodom u RS-u.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić apelovao je danas na predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da odgodi miting koji su vladajuće stranke u RS-u zakazale za sutra u isto vrijeme kada i opozicija svoje proteste. Poručuje: Vlast nas neće uplašiti!  Promijenili su trasu kojom će se kretati nakon što je to tražilo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

Dodik može, kazao je, miting organizovati u nedjelju ili neki drugi dan.

„Kada bi opozicija odustala od protesta, Dodik bi ponovo organizovao miting na dan novog našeg termina. Ako odustanemo od protesta, odustali bismo od ustavnog prava da izražavamo svoj stav. Za to ćemo se boriti“, rekao je Bosić na pres-konferenciji u Banjoj Luci, ističući da je Dodik zakazivanjem kontramitinga želio da se ne održe protesti opozicije.

Procjena stručnjaka
Nadamo se da će narod u RS ipak prepoznati koji su ciljevi najnovijih političkih obračuna i da će protesti proteći bez nasilja i narušavanja sigurnosne situacije. Ipak po procjeni obavještajnih analitičara kada se uzmu u obzir činjenice o broju najavljenih protestanata, o broju policajaca i drugih pripadnika sigurnosnih agencija na tako malom prostoru, teško je očekivati da ne bude incidenata. Po njima upitno je jedino na koji način će se odvijati ta situacija i koliko dugo može potrajati, da li će se sutra sve završiti, što bi bio i najpovoljniji scenario.


Anesa Agović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.