4.8.2016. 13:42
2
Beharić o odlasku iz BiH: Potrebna vam je volja, hrabrost, ali i veliki novac
Samir Beharić, student Univerziteta u Sarajevu, kao stipendista studirao je u Njemačkoj i Turskoj, te kroz svoje praktično iskustvo nam govori o problemima sa kojima se mlada osoba svakodnevno susreće u našoj državi. Sa našim sagovornikom razgovarali smo o uzročnicima problema mladih, o nezaposlenosti kao glavnom faktoru i okidača koje mlade tjera iz naše države.

Takođe dotakli smo se teme "odliva mozgova" i načina odlaska iz naše države. 

O problemima sa kojima se mladi susreću u našem društvu, Beharić za Source.ba je izjavio da: "Problemima sa kojima se mladi u BiH susreće, radi se o lepezi problema, a koje ne možemo naći kod naših vršnjaka u Zapadnoj Europi. Odliv mozgova nije nešto što se može tek tako vratiti unatrag, i oni mladi koji odu iz Bosne i Hercegovine, se uopće i ne vraća nazad. Politike bosanskohercegovačkih vlastodržaca su glavni razlog zbog čega je 80.000 bh. mladih u posljednje dvije godine napustilo Bosnu i  Hercegovinu. Igrao sam se brojkama, čisto iz radoznalosti, te sam došao do informacije da dnevno napusti 111 osoba, a dok neko gleda neku emisiju, svakih sat vremena napusti 4.6 osoba."

Da li je rješenje napustiti Bosnu i Hercegovinu i šta je sve potrebno da bi se napustila, Beharić je za Source.ba izjavio da: "Kako za koga. Ja nijednu mladu osobu neću osuditi ako napusti Bosnu i Hercegovinu. Fadil Novalić je izjavio da je život lopta šarena, a ja se ne bih složio. Za odlazak iz Bosne i Hercegovine, potreban je mukotrpan rad i to je rješenje za neke koji čekaju svoj posao određeni period. Da biste napustili Bosnu i Hercegovinu, potrebna je hrabrost, volja, htijenje i najprije veliki novac. "


Cijeli intervju pogledajte u prilogu. 

Novinarka: Anesa Agović
Snimatelj i montaža: Alen Alilović


2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.