12.10.2015. 9:04
0
Najluksuznije iz Frankfurta: Rolls-Royce Dawn
Na frankfurtskom salonu automobila izloženi su brojni superluksuzni modeli. Ipak, posjetioci kojima je tradicija na prvom mjestu, vjerovatno su najviše pažnje posvetili novom kabrioletu marke Rolls-Royce.

Iako je automobil zasnovan na kupeu Wraith, proizvođač je izmijenio brojnje detalje na karoseriji. Gotovo potpuno bešumni mehanizam omogućava da se krovni pokrivač automatski podigne za oko 20 s, pri brzinama do 50 km/h.

Otpor vazduha je smanjen zahvaljujući korišćenju "savršeno glatkog platna", pa je prema riječima ljudi iz kompanije Rolls-Royce spoljašnja buka od strujanja vazduha tokom vožnje mininalna.

Kabina koja obiluje kožom i drvetom, projektovana je za luksuzan prevoz 4 osobe, a među opcijama je i klima uređaj sa četiri zone koji omogućava da svaki od putnika uživa u sopstvenom mikroklimatskom okruženju kao i premijum audio sistem sa 16 zasebno podešenih zvučnika.

Automobil snagu dobija od 6.6 litarskog V12 twin-turbo motora koji razvija 571 ks (420 kW) pri 5.250 obrtaja, dok je maksimalni obrtni moment od 780 Nm dostupan već na 1.500 o/min.

Rolls-Royce Dawn do stotke stiže za 4,9 s, a maksimalna brzina limitirana je na 250 km/h.

(Merima Druškić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.