11.2.2016. 14:02
0
Volvo XC90 T8 - Ljepotan i zvijer
U poznatom Diznijevom crtanom filmu ljepotica i zvijer su dvije osobe različitih osobina. Ovoga puta govorimo o jednoj stvari, koja ima karakteristike oba lika.
Ovaj automobil za koji dan kreće u prodaju, a svi koji žele posljednju riječ inženjeringa i tehnologije moraće da odvoje oko 70 hiljada eura. Paprena cijena, neki bi rekli, ali čekajte samo dok čujete šta se dobija za taj novac. Kao prvo, XC90 T8 ima više od 400 konjskih snaga - 407, preciznije. Tu snagu proizvodi 2-litarski motor sa turbo, odnosno super-punjačem i 4 cilindra u saradnji sa električnim koji je zadužen za pokretanje zadnjih točkova (benzinski je za prednje). Ni to nije bilo dosta, pa su Šveđani ubacili i još jedan maleni motor od 25 konja između ova dva, kako bi se premostila razlika u modovima za vožnju. Dakle, 70 hiljada eura jednako je - tri motora i pregršt snage. 

Tu je još i ubrzanje. Iako je riječ o gabaritnom SUV-u u koji može sjesti i do 7 osoba, od 0 do stotke stiže za 5.3 sekundi, što je zaista impresivno za vozilo od dvije i po tone. Zatim dolazi i ekonomičnost. Električni motor sam za jedno punjenje može preći 50-ak kilometara, dok u kombinovanoj varijanti XC90 T8 troši tek oko 5 litara goriva na 100 kilometara. U kompaniji su mislili i na okolinu, pa tvrde da ispušta tek 49 grama ugljen-dioksida po kilometru. Za podešavanje stila vožnje tu su opcije Hybrid, Pure Electric, AWD i Save. 

I Volvo se polako priključuje "ratu" za tržište u rastućem segmentu SUV-ova. U borbu se upušta čak i sa punom artiljerijom, jer su ispoštovani svi standardi današnjice, poput hibridnog modela, pa i više od toga. U korist mu idu i lijepe linije. Gotovo svaki model iz kompanije u posljednje vrijeme zaista izgleda fenomenalno. Čisti XC90 T8 izgleda skromno i nevino, ali zamislite ga samo kako se kotrlja kroz blato i nepristupačne terene - izgledao bi zastrašujuće. Ljepotan i zvijer...

(CDM/Alen Avdić)









0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.