14.2.2016. 9:02
0
Ateca prvi SUV iz redova kompanije Seat
Čekanju je došao kraj, Španija je dočekala da ima predstavnika u sve popularnijem segmentu automobila na svijetu. Ateca je ono sa čim su inženjeri izašli iz Seatove fabrike. Skroman, dobrog izgleda, pravi SUV, koji će stati na crtu konkurentima kao što su Nissan Qashqai, Renault Kadjar, Mazda CX-5, Hyundai ix35, Ford Kuga, pa čak i bliskom rođaku iz Volkswagena - novom Tiguanu. Ateca će u prodaju najvjerovatnije u septembru, a prema prvim procjenama osnovni model će koštati oko 23 hiljade eura, najskuplji - 33 hiljade. Malo ili mnogo - prosudite sami na osnovu onoga što Ateca nudi.
Što se tiče dizajna, nikakva revolucija se nije desila u Španiji. Ateca je dug 4.36 metara, širok 1.80 i visok 1.60. Skladne linije, oštra svijetla i gabaritna pozadina krase ovaj automobil. Gepek je prostran, 510 litara prtljaga staje u njega. Potrudili su se Španci da prvijenac SUV segmenta opreme dobro i tehnologijom i bezbjednosnim sadržajima. Kada ste u gužvi Ateca će sam kočiti, dok jedna od funkcija motri na vozača i upozorava ako je izašao iz trake. Nakon nekoliko opomena, automobil će se sam ugasiti. Tu su kamere i sistemi za izbjegavanje mrtvog ugla prepoznavanje saobraćajnih znakova.

Osnovni model dolazi sa pogonom na prednje točkove i 1-litarskim benzinskim motorom od 113 konjskih snaga. Svi naredni modeli su sa turbo-punjačem: 1.4-litarski benzinski sa 150 konja, jedan dizel 1.6 i dva 2-litarska. Najsnažniji ima 187 konjskih snaga i, podrazumijeva se - pogon na sva 4 točka. Mjenjač je manuelni, 6-stepeni. To bi bilo manje-više to, što se tiče probijanja leda u koje se Seat upustio. Definitivno imaju konja za trku, samo je pitanje kako će se kotirati uz svu konkurenciju. U planu je i proizvodnja jednog malog crossovera, koji će se naslanjanti na platformu modela Ibiza naredne generacije. 

(CDM/Alen Avdić)
SeatAteca
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.