15.3.2016. 17:28
0
Starac u tijelu mladića - Lamborghini Miura
50 je godina otkada je model Miura krenuo u proizvodnju. Za rođendan je dobio novo ruho.
1966. Lamborghini je krenuo sa proizvodnjom automobila, za koji se vjerovatno niko u kompaniji nije nadao šta će postati, a postao je - ikona! U to doba Miura je bio najbrži serijski četvorotočkaš u ponudi i postavio je postulate za sve naredne modele iz kategorije brzih sportskih automobila sa dvoje vrata. Proizvodio se do 1973., imao je 4-litarski V12 motor i 5-stepeni manuelni mjenjač i prije svega odlikovao ga je italijanski šarm. Inženjeri su ga čak stvarali i van radnog vremena, po noći, jer otac kompanije Ferucio Lamborghini nije odobravao spravljanje ovakve mašine, koja bi ličila na one iz kompanije na koju je bio kivan, a kojoj je postao direktna konkurencija... Naravno da je riječ o Ferrariju. 

Danas Lamborghini ima posebno odjeljenje koje se bavi restauracijom starih modela i Miura je prvi izašao iz te kuhinje. Praktično sve na ovom automobilu rađeno je nanovo - počev od boje, do enterijera, pa do ponovnog rada na motoru i prenosu. Nakon kratke turneje po svijetu, gdje će kompanija promovisati svoj novi odsjek, novi-stari Miura će biti dodat kolekciji u sjedištu firme u Bolonji. Iz Italije poručuju i svim zainteresovanim koji posjeduju neki stari Lamborghini model da ga mogu prepustiti stručnim rukama, te da će natrag dobiti proizvod nalik ovom. 

Miura legenda živi cijelih pola vijeka, kao što i priliči legendi. Zanimljivo je i to što se 2006., na 40. rođendan pojavio savremeni koncept pod istim imenom. Zadržao je slične crte i vidno je postao "mišićaviji", ali šefovi su automatski demantovali da kompanija ima bilo šta sa tim i da ne razmišljaju o uksrsnuću tog imena. Direktor, Vinkelman, tom prilikom je poručio da Miura simbolizuje istoriju, ali da je Lamborghini podređen budućnosti, odnosno da retro nije njihov fazon. 

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.