27.5.2016. 21:31
0
Kako su prošla na testiranju najzvučnija imena automobilske industrije?
Detroitski trio reinkarniranih sportskih klasika postižu odlične prodajne rezultate, pa ne čudi što ih je američki IIHS odlučio provjeriti sa stanovišta sigurnosti u klasičnim crash testovima.

Najzvučnija imena iz obnovljene "muscle car" ponude su Ford Mustang, Chevrolet Camaro i Dodge Challenger. Iako se radi o novim modelima snažno promoviranim kao tehnološki naprednim mišićavcima koji u svakom pogledu mogu konkurirati europskim rivalima najnoviji rezultati iz IIHS-a govore da se radi o sigurnosno sasvim prosječnim automobilima koji imaju prostora za poboljšanja. 

Najbliži najvišim ocjenama je bio Ford Mustang, dok je od trojice testiranih najgore prošao Dodge Challenger. 
 
Tako je u testu frontalnog sudara gdje dolazi do kolizije sa površinom manjim objektom (do 25% kontaktne površine - poput drveta ili stupa) pri brzini od 64 km/h najvišu ocjenu dobio je Camaro, "prihvatljivim" je ocijenjen Mustang, a Challenger je bio najlošiji postigavši granični rezultat. U prijevodu to znači da je prednji kotač uspio probiti deformacijsku zonu i u kabini napraviti podosta štete. Primjera radi, donji dio lijeve noge lutke vozača ostao je zaglavljen uz značajne ozljede zgloba. Čvrstoća krova najbolja je kod Mustanga, dok u frontalnom sudaru svi osvajaju odlične ocjene. 

U Institutu za sigurnost prometa na autocestama (IIHS) smatraju da je kod ovakvih vozila visoke vjerojatnosti sudara sigurnost putnika posebno važna. Posebno su iznenađeni lošim rezultatom Challengera koji usprkos modernom izgledu u ovakvim testovima ne može sakriti činjenicu da koristi osnovu modela iz 2008. godine, piše index.hr.




Anesa Agović
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.