6.1.2017. 17:46
0
Pravila za bezbjednu vožnju po snijegu i ledu
Za vožnju u zimskim uslovima uvijek je potrebno mnogo više opreza i koncentracije.
Pored posjedovanja zimske opreme koja je obavezna, svi vozači koji se odluče da prihvate izazov vožnje po neočišćenim ulicama, trebalo bi da raspolažu i određenim znanjem.

Iz regionalnih auto-moto klubova poručuju da se obavezno držite njihovih upustava za vožnju u zimskim uslovima.

Deset pravila za vožnju u zimskim danima:

-Kod poledice nježno postupajte sa volanom i pedalama, nikada istovremeno volanom i kočnicom. Ako osjetite da više ne upravljate vozilom, pritisnite kvačilo, pustite pedalu gasa i lagano pokušajte da volanom okrenete vozilo u željenom smjeru.

-Kočenje na zaleđenom putu je praktično “zabranjeno“, a ako bez kočenja ne može, onda papučicu kočnice pritisnite krajnje nježno.

-Uključivanje nižeg stepena prenosa gotovo je jednako kočenju. Najbolje je “šaltati“ sa međugasom.

-Blokirani točkovi slabo koče i onemogućavaju upravljanje vozilom. Ukoliko automobil krene da zanosi, nogu odmah sklonite sa kočnice. Na poledici je glavni vozačev pomoćnik volan. Blagim okretom volana, uz oduzimanje gasa i nježno kočenje pokušajte vozilo da vratite na željenu putanju.

-Ako ne možete da izbjegnete prepreku, najbolje je da se sklonite sa puta.

-Ponašanje zadnjeg dijela automobila vozač osjeća leđima u naslonu sjedišta, a ponašanje prednje strane rukama na volanu. Preduslov za to je pravilno držanje ruku i leđa naslonjena na sjedište.
-Slabi amortizeri i loše podešene kočnice najbolje pokazuju “zube“ na poledici.

-Gume, bez obzira kakve, moraju imati najmanje 4 mm profila. Pritisak vazduha bi trebalo povećati za 0,15 bara.

-Ukoliko želite da u opasnim okolnostima sa osjećajem upravljate volanom i nožnim komandama, morate da budete prikladno odjeveni.

-Zimska vožnja traži staloženost i čvrste živce. Nemojte da vozite umorni ili nervozni.

(CDM/Alen Avdić) 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.