12.3.2017. 22:05
0
SUV Land Rovera: I vozilo i dron kao spas u vanrednim situacijama
Zamislite vozilo s čijeg krova možete da lansirate dron, a i da ga spustite dok vozite?
Od danas, to više nije zamisao, jer je Land Rover upravo takav SUV predstavio na sajmu u Ženevi. Njegova prvenstvena namjena biće spasilačke akcije Crvenog krsta, a u okviru projekta „Hero“ dizajnirale su ga specijalne jednice Jaguar Land Rovera.

Projekat „Hero“ je dio podrške Crvenom krstu s kojim sarađuju od 1954. godine. Od tada je proizvedeno 120 namjenskih vozila za ovu organizaciju širom svijeta. Posljednje vozilo je namijenjeno potragama i spasilačkim situacijama kada je svaki minut bitan, pa je par „očiju“ iz vadzuha od velikog značaja.

Dron omogućava spasilačkim grupama da brzo pretraže teren sa bezbjedne udaljenosti, piše CDM.

Dron se kontroliše sa panela u kolima, i ima regularnu i termalnu kameru. Kompanija smatra da će posljednji izum pomoći da se ubrzaju spasilačke akcije tokom poplava, zemljotresa i ostalih prirodnih nepogoda.

Osim gepeka, vozilo ima i dodatni prostor koji spasioci mogu koristiti kao dodatnu radnu površinu, kao i LED svjetla.

Projekat „Hero“ će biti predstavljen ovoga ljeta u Ercbergu i Beču u Austriji, i biće korišćen u treninzima i simulacijama prije nego što definitivno bude integrisan u sistem Crvenog krsta tokom vanrednih situacija, piše CDM.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.