4.10.2017. 22:57
0
Toyota okončala proizvodnju u Australiji
Posljednja Toyota proizvedena u Australiji sišla je sa proizvodne trake, čime je japanska firma okončala više od pet decenija proizvodnje u toj zemlji.

Toyota je 2014. godine najavila prestanak proizvodnje vozila u svojim neprofitabilnim australijskim pogonima, pridruživši se još dvojici velikih proizvođača automobila u toj zemlji – Fordu i kompaniji Holden, ogranku američkog giganta General motorsa.

Ford je prošle godine zatvorio proizvodnu liniju u Australiji, a Holden će kasnije ovog mjeseca zatvoriti svoju preostalu fabriku automobila u Adelejdu, prenosi B92.

Sve tri kompanije okrivljuju jačanje australijskog dolara i sve konkurentnije tržište za pad lokalne automobilske industrije.

“Toyota je postala vodeći proizvođač automobila u Australiji”, rekao je predsjednik japanske kompanije u Australiji Dave Buttner, pred oko tri hiljade zaposlenih na zatvaranju pogona Altona u Melburnu.

On je dodao da su vozila koja su tu proizvedena postala sinonim za kvalitet i pouzdanost ne samo u Australiji, već i u svijetu, budući da su izvožena i u druge regione poput Bliskog istoka.

Oko 2,6 hiljada radnika ostalo je bez posla, ali je kompanija zadržala oko 1,3 hiljade njih koji će raditi na distribuciji i prodaji, kao i istraživanju i dizajnu.

Premijer Malcolm Turnbull rekao je da je to tužan dan, ali je istakao nove mogućnosti proizvodnje višeg nivoa prerade kao način za ublažavanje gubitaka radnih mjesta.

“Investicije koje imamo u sektoru odbrane, posebno u vojnopomorskoj brodogradnji, podrazumijevaju hiljade radnih mjesta u proizvodnji”, kazao je Turnbull.

U Australiji su se automobili proizvodili skoro jedan vijek, pri čemu je ta industrija zapošljavala desetine hiljada radnika dok nije počela da posustaje tokom protekle decenije zbog efekata visokog australijskog dolara, slabljenja izvoza i povećanja troškova proizvodnje, piše CDM.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.