1.2.2018. 21:55
0
Ovako izgleda prvi Suzukijev automobil
Iako je počela sa radom još 1909, kompanija Suzuki u prvih pola vijeka nije se dovodila u vezu sa automobilima.

Kompaniju Suzuki osnovao je početkom 20. vijeka Mičio Suzuki, kao fabriku za proizvodnju tekstilnih razboja.

Iako je Suzuki poslovao sa uspjehom zahvaljujući dinamičnom razvoju tekstine industrije i novom tipu razboja koji je kompanija konstruisala i izvozila širom svijeta, Mičio Suzuki želio je da proširi svoj biznis i na druge djelatnosti.

 Procijenio je da će auto-industrija, koja je između dva svjetska rata bilježila značajan rast, doživjeti još veću ekspanziju u narednim decenijama, pa je 1937. započeo razvoj sopstvenog automobila.

U naporima da konstruiše motorno putničko vozilo prekinuo ga je Drugi svjetski rat, a automobil je u fokus kompanije ponovo došao tek u 1950-tim godinama, nakon što je Suzuki već započeo da izrađuje motocikle.

Kao rezultat želje da japanskom tržištu ponudi sopstveni model automobila, Suzuki je 1955. lansirao Suzulight.

Ipak, ti prvi automobili nisu nosili oznaku Suzuki, sve do 1965. i pojave modela Suzuki Front 800, već su svi bili poznati samo pod nazivom Suzulight.

(Ajla Hurko)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.