5.3.2018. 15:46
0
Mazda potvrdila – 2019. se vraća rotacioni motor
Mazda će u okviru novog Zoom-Zoom 2030. plana razviti potpuno električni automobil koji će se pojaviti sledeće godine.
Nema većih detalja, ali je potpredsednik prodaje i korisničkog servisa za Evropu Martijn ten Brink potvrdio da će EV vozilo imati opciju sa produžetkom dometa u obliku novog “Vankel” motora.

Iako se ističe da to nije potpuno neophodno, jer prosječan kupac putuje oko 60 kilometara dnevno od kuće do posla i natrag, cilj rotacionog motora je da otkloni brige potrošača.

Pomenuta jedinica neće imati turbopunjač, imaće isključivo ulogu generatora i biće pozicionirana nisko kako bi održavala centar gravitacije niskim.

Ističe se da će zbog oblika “velike kutije za cipele” raditi bez vibracija, pa vozači neće ni primjetiti da je aktiviran.

Ipak, uprkos velikom fokusu ka elektrifikaciji, u Mazdi su uvjereni da motor sa unutrašnjim sagorijevanjem (SUS) ima potencijal.

“U očima Mazde, motor na gorivo je daleko od otpisanog. Čak i za 15 ili 25 godina, motor na gorivo će ostati bitan dio automobila, jer ga koriste i hibridi i plug-in hibridi”, kaže Brink.

Mazda planira da poveća toplotnu efikasnost svojih SUS motora na oko 56 odsto što bi omogućilo budućim modelima da budu u rangu modernih EV u smislu emisije štetnih gasova.

Skyactiv-X tehnologija, prvi benzinski motor na paljenjem sa kompresijom, biće spreman za tržište za nekoliko godina.
 
(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.