19.3.2018. 10:49
0
Prvi Aston Martinov SUV zvaće se Verakai
Aston Martinov krosover DBX stiže na tržište sljedeće godine pod imenom Verakai.

Britanska kompanija je odbila da komentariše ove navode, iako se ime Verakai savršeno uklapa u aktuelnu nomenklaturu na slovo “V” pored naziva Vantage, Vanquish i Valkyrie.

Ime Verakai potiče iz romanskog, nordijskog dijalekta i znači “gdje god” pa idealno oslikava terenske mogućnosti DBX modela koji će biti prvi SUV model u 105 godina dugoj istoriji Aston Martina.

Aston Martina Verakai će se proizvoditi u novoj fabrici u Sent Atanu u Velsu. Prototipi bi trebalo da siđu s proizvodne trake krajem 2018, a isporuka prvih komercijalnih modela se očekuje u narednih 12 mjeseci.

Verakai će biti rival Bentley Bentaygi, Porsche Cayenneu, Lamborghini Urusu i Maserati Levanteu.

Još nisu poznate tehničke specifikacije modela koji će za početak pokretati Mercedesov V8 4.0-litarski biturbo agregat, kao i Aston Martinov 5.2-litarski V12.

U roku od dvije godine bi trebalo kao i većina Aston Martinovih modela da dobije moćni elektromotor, a EV model će se najvjerovatnije prodavati pod nazivom Lagonda.

Što se tiče cijene, spekuliše se da će biti skuplji od Tesla Modela X, malo ispod Bentayge, znači oko 225.000 dolara.

(Alen Avdić)

Automobili
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.