23.5.2018. 15:57
0
Automobili će prepoznavati alkoholisanost, sami kočiti, usporavati…
Evropska komisija zahtijeva uvoženje 11 novih bezbjednosnih sistema koji će biti obavezni za sve nove automobile od 2021. godine.
U Evropskoj komisiji smatraju da će ovi sistemi prepoloviti broj teško povrijeđenih i poginulih (26.000 godišnje prema posljednjoj analizi) u saobraćajnim nesrećama.

Od 2010. razne mjere Evropske unije su umanjile broj nesreća za 20 odsto, ali Evropska komisija ističe da nema značajnijeg pada od 2013.

Procjene su da će uvođenje ovog paketa bezbjednosnih sistema spasiti oko 7.300 života i spriječiti 39.000 teških povreda između 2020. i 2030.

Jedan od sistema koji će biti obavezni je zadnja kamera, koja je već godinama dostupna kao dodatna oprema, navodno spasi oko 95 života godišnje u SAD.

Upravo su u SAD nedavno uveli sličan paket obaveznih sigurnosnih sistema kako bi povećali bezbjednost na putevima.

Pomenuti bezbjednosni paket koji će biti obavezan u EU čine: 

* Napredno sigurnosno kočenje – sistem koji automatski zaustavlja vozilo ukoliko detektuje opasnost od sudara

* Instalacija za blokadu alkohola – mogućnost postavljanja uređaja za analizu vazduha prilikom paljenja automobila, koji će onemogućiti vozače u alkoholisanjom stanju da pokrenu vozilo

* Otkrivanje pospanosti i poremećaja pažnje – detektovaće pad pažnje vozača i upozoravati ga da odmori

* Snimač podataka o nesreći – poput “crne kutije” iz aviona ovaj sistem će bilježiti podatke poput brzine, lokacije i trenutka udesa

* Signal za zaustavljanje u hitnim slučajevima – automatsko treperenja svijetla u slučaju opasnosti radi hitnoh zaustavljanja

* Unaprijeđeni sigurnosni pojasevi

* Veća zona glavnog udara sa sigurnosnim staklom za veću zaštitu biciklista i pješaka prilikom udesa

* Inteligentna podrška brzine – sistem koji može da preuzme primat kako bi se ograničila brzina na osnovu prepoznavanja saobraćajnih znakova

* Pomoć pri praćenju trake – upozorava vozača ukoliko napusti svoju traku

* Veća zaštita putnika u testu bočnog udara

* Zadnja kamera ili senzori, piše B92.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.