1.6.2018. 13:25
0
Toyota obustavlja proizvodnju još jednog dizelaša u Evropi
Toyota je najavila u oktobru 2017. da će postepeno obustaviti proizvodnju vozila sa dizel motorima za evropsko tržište. Japanski proizvođač sada djelimično ispunjava obećanje iz prošle godine, tako što ukida RAV4 sa četvorocilindarskim 2.0 turbo dizel agregatom.

To znači da potencijalni kupci u Evropi ubuduće neće moći da naruče RAV4 dizelaš, ali će jedno vrijeme ipak moći da nabave neki od preostalih primjeraka koji se nalaze na zalihama. Naravno, radi se o odlazećoj, 4. generaciji Toyote RAV4, dok novi model koji je predstavljen u martu i koji u Evropu stiže početkom 2019, nije ni planiran da ima dizel verziju već samo benzinsku i hibridnu opciju.

Prije najave da će ukunuti dizel verziju modela RAV4, Toyota je krajem 2017. saopštila da obustavlja proizvodnju Aurisa sa dizel pogonskom jedinicom.

Nakon najnovije odluke, Toyota će imati dizel opcije u Evropi još u modelima Verso, Proace, Hilux i Land Cruiser.

Prema podacima JATO Dynamics i Automotive Industry Data, tražnja za dizelašima u Evropi je u padu, pa je tržišni udio ove vrste vozila u 2017. iznosio 43,7 odsto, dok je 2011. bio 55,5 odsto. Te godine su dizelaši i dostigli rekordan procenat u ukupnoj prodaji novih automobila na evropskom tržištu.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.