24.10.2018. 14:58
0
Mercedesov znak imao je četvrti krak
Mercedesova trokraka zvijezda jedna je od najprepoznatljivijih simbola na svijetu.

Gotlib Daimler imao je viziju o univerzalnom prevozu, a trokraka zvijezda savršeno se uklapala u tu priču gdje je svaki krak predstavljao jedan vid mobilnosti – prevoz  na zemlji, vodi i na nebu.

Gotlib Daimler imao je i veće snove, a njih su se sjetili njegovi sinovi Paul i Adolf. Kompanija Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) početkom prošlog vijeka uhvatila je korijenje, no kompaniji je trebao efektni, lako pamtljiv i prepoznatljiv logo.

Braća Paul i Adolf prisjetili su se razglednice koju je poslao njihov otac dok je još uvijek radio u Deutzu. Gotlieb je na razglednici nacrtao zvijezdu kojom je označio gdje se nalazi njihova kuća te je supruzi napisao da će ta zvijezda jednom sijati i iznad njegove fabrike, prenosi CDM.

Paul i Adolf patentovali su zvijezdu s tri, ali i s četiri kraka. Gotlieb, koji je preminuo u martu 1900., neposredno prije 66. rođendana, sanjao je i bukvalno o zvijezdama. O osvajanju svemira. Taj četvrti krak upravo je označavao mobilnost u svemiru. 




(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.