18.12.2018. 10:50
1
EU: Smanjenje emisije CO2 iz automobila za 37,5 posto do 2030. godine
Pregovarači zemalja EU-a i Evropskog parlamenta dogovorili su se da će do 2030. godine smanjiti emisiju ugljikova dioksida iz novih automobila za 37,5 posto, nakon teških pregovora, saopćila je u ponedjeljak navečer Evropska komisija.

Taj politički kompromis koji još treba dobiti službenu potvrdu ministara EU-a i Evropskog parlamenta koji će održati plenarno zasjedanje, dolazi dva dana nakon završetka COP24 u Poljskoj, na kojem međunarodna zajednica nije uspjela u pokušaju da se dogovori o novim ambicijama u borbi s klimatskim promjenama.

Nagodba iz Bruxellesa je na pola puta između stajališta zemalja članica, koje su konzervativnije, i Parlamenta. Usto je stroža od prijedloga Evropske komisije.

Mjesecima je 28-člana Unija  podijeljena po pitanju smanjenja emisiji CO2 iz vozila kao dio strategije  za smanjenje stakleničkih plinova  za ukupno  40 posto do 2030. godine.

Njemačka, s najvećim auto sektorom u EU u vrijednosti od oko 423 milijardi eura, upozorila je na teške ciljeve, a orijentacija ka više električnih automobila mogla bi štetiti njemačkoj industriji .

Predstavnici Evropskog parlamenta i zemalja članica EU konačno su u ponedjeljak, nakon devet sati razgovora postigli kompromis o smanjenju ugljikova dioksida iz novih automobila za 37,5 posto,  te iz kombija za 31 posto do 2030. godine u usporedbi s 2021. godinom.

Dogovoren je i privremeni cilj od 15 posto za obje kategorije  automobila  do 2025. godine.

"Ovo je važan signal u našoj borbi protiv klimatskih promjena", izjavila je  austrijska savezna ministrica za održivost i turizam Elisabeth Koestinger, čija zemlja predsjedava EU, prenosi Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.