12.4.2019. 16:56
0
Šta nikako ne smijete da radite ako u auto naspete pogrešno gorivo?
Jako teško je da dizel gorivo natočite u automobil pogonjen benzinskim agregatom, jer su cijevi dizelske pumpe šire, odnosno otvor na benzinskom rezervoaru je uži. Ali ukoliko to uspijete i ako tokom točenja shvatite šta ste učinili, prekinite punjenje.

Pozovite stručnjaka i utvrdite da li ste natočili više od pet odsto kapaciteta rezervoara. Struka kaže da u tom slučaju treba samo nastaviti točiti ispravno gorivo i štete neće biti.

Ako u dizelaša natočite benzin i nekim čudom upalite motor, preći ćete najviše 100 metara prije nego što se ugasi. Moderni dizelaši funkcionišu pod visokim pritiskom i tolerancija na pogrešno gorivo je minimalna.

Kada benzin uđe u dizelski sistem, on djeluje kao razređivač, pri čemu se gube svojstva podmazivanja, pa će i sistem zadužen za to pretrpjeti znatnu štetu. U tom slučaju se moraju zamijeniti filter, brizgaljke, katalizator i senzori.

Njihova zamjena zahtijeva puno radnih sati pa se pripremite na veliki trošak. A ako ste učinili obrnuto, u većini slučajeva auto će nastaviti da radi, ali će “čaditi” i neće imati snage. Tad ne treba dodavati gas i pokušavati “pročepiti” motor jer svakom sekundom šteta postaje veća. Pozovite vučnu službu i auto odvedite do servisa.

Gasi i ne pali ponovo

Dizel će se ugasiti nakon sto metara. Ne palite ga opet jer rizikujete štetu.

U servis

Benzincu će isprazniti rezervoar i očistiti ili zamijeniti brizgaljke i filter.

Ne dodavati gas

U slučaju da u benzinca naspete dizel, auto će brzo početi da radi. Nemojte dodavati gas i pokušavati “pročepiti” motor jer svakom sekundom šteta postaje veća, piše 24 sata.

(Alen Avdić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.