27.6.2019. 20:20
0
Ford ukida 12.000 radnih mjesta u Evropi
Američki proizvođač automobila Ford ukinut će 12.000 radnih mjesta u Evropi do 2020. godine, kako bi svoje poslovanje vratio na staze profita.

Kako je saopćeno iz ove kompanije u četvrtak, već je obustavljena proizvodnja u tri Fordove fabrike u Rusiji, u toku je zatvaranje fabrika u Francuskoj i Velsu, a smanjen je broj smjena u fabrikama u Španiji i Njemačkoj.

Smanjenje broja zaposlenih, koje će pogoditi 12.000 radnika u pogonima u potpunom vlasništvu Forda, ali i u mješovitim poduzećima te kompanije u Evropi, bit će realizirano prvenstveno kroz program dobrovoljnog odlaska radnika, prenosi agencija Reuters.

Ford smanjuje ukupan broj pogona u Evropi na 18, jer reorganizira svoje poslovanje u tri odjeljenja: komercijalna vozila, putnička vozila i uvoz Fordovih vozila kao što je Mustang.

- Razdvajanje zaposlenih i zatvaranje proizvodnih pogona su najteže odluke koje smo donijeli. Kompanija će svim uposlenicima pružiti podršku za ublažavanje posljedica - kazao je Stuart Rowley, predsjednik Forda Evropa.

Izazovi investiranja u električna, hibridna i autonomna vozila, dok se istovremeno moraju izvršiti popravke motora kako bi se zadovoljili novi propisi o čistom zraku, primorali su proizvođače automobila u cijelom svijetu da smanje fiksne troškove i pojednostave svoje portfelje modela, prenosi Al Jazeera.



(FENA / Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.