15.9.2019. 22:20
0
Do 2025. godine svaki treći automobil u Evropi biće električni
Do 2025. godine svaki treći automobil u Evropi biće električni ili hibridni. Sajam u Frankfurtu koji je u toku, ponudio je već za sljedeću godinu oko 30 električnih vozila za svakodnevnu upotrebu.

Ova vozila imaju visoke cijene i na našem tržištu, bez subvencija države i izgradnje infrastrukture, ne treba ih očekivati tako brzo.

„Mercedes“ je odlučio da prvi do Nove godine ponudi vožnju na struju i dizel, što će u Srbiji biti i te kako interesnatno.

U okviru Sajma u Frankfurtu imali smo priliku da prvi u svijetu probamo dizel hibride koji do 77 kilometara voze samo na struju, a ako idete van grada uključuje se dizel motor i onda vam je domet neograničen.

Ako ovaj automobil punite kod kuće, dnevna vožnja u gradu na struju koštaće vas samo 77 dinara po našim cijenama struje, tako da vas ozbiljniji trošak očekuje tek kada idete na put.

„Mi mislimo da je ovaj domet sasvim dovoljan do posla i nazad u gradovima. Zadovoljavamo i to da se možete voziti po centru grada samo na struju, a dizel nismo izbacili iz upotrebe“, kaže Johan Ekt iz kompanije „Mercedes“.

Nova „mercedesova“ S klasa koja stiže 2022. godine, biće na struju i imaće domet 750 kilometara.

„Opel“ je takođe izbacio električna, ali i hibridna vozila. Njihova „korsa E“ koja ima pogon na baterije može da vozi i do 380 kilometara bez punjenja, što je dovoljno, kažu stručnjaci, za svakodnevnu upotrebu, prenosi CDM. 

I najskuplji automobil na sajmu je hibridni. „Lamborgini sijan“ vrijedi 3,3 miliona eura, postiže preko 1.000 konjskih snaga i cjelokupna proizvodnja već je rasprodata.

„Folksvagenov“ projekat „ID-3“ je novi „golf“ na struju koji ima rang od 350 do 470 kilometra.

Njegova cijena je ispod 30.000 eura i pretenduje da bude prvi narodni električni automobil dostupan svima. Na sajmu je primljeno već 30.000 kapara po 1.000 eura.


(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.