11.6.2021. 12:17
0
Brzopuneće baterije su budućnost modernih tehnologija, tvrde stručnajci
Ukoliko niste znali do sada, baterije koje su dovoljno jake da podignu letjelicu i da je održavaju u vazduhu, nisu nepoznanica stručnjacima. Vjerovatno da je letjelica s takvom baterijom preteška i preporstavlja se presporo punjenje. Tehnologije napreduju, pa tako i stručnjaci razvijaju brzopuneću bateriju, a sve u cilju da bi njena upotreba bila isplativa.

Tim inžinjera sa Državnog univerziteta Pensilvanije radi uveliko na novom sistemu koji će baterije dovesti do tog nivoa da će baterija moći posjedovati brzi režim punjenja, ali izdrživost u tolikoj mjeri da ostane kvalitetna dugi vremenski period. Nova vrsta litijum-jonskih baterija razvijena je u toj mjeri da veoma gusto skladišti energiju.

Ova mogućnost predstavlja ogroman napredak u trenutnom tehnološkom pogledu na mogućnosti koje se nude na tržištu električnih letjelica ali i vozila dostupnih na tržištu. Novi načini punjenja bi i jednoj i drugoj strani omogućilo da sa 10 minuta punjenja mogu da pređu nevjerovatnih 80 kilometara. Tom brzinom i vrstom pristupa bi recimo, leteći taksi postao potpuno izvodljiva i ekonomski pouzdana investicija. Mogao bi izdržati mnogo letova dnevno, a da se dopunjava u pauzama, ukoliko je to potrebno. Vodeći stručnjaci na ovom projektu, za britanski list Independent, kažu da je rad njihovog tima usmjeren tako da ne moraju da čekaju još bar 20 godina da bi takve stvari postale stvarnost u svijetu.


Nove brzopuneće baterije koje su razvili, za sada su testirane samo u laboratoriji. Pretpostavlja se da bi otklanjanje jedne od glavnih prepreka za ostvarenje letećih automobila, vjerovatno moglo da ubrza generalni  početak primjene novih baterija. Da bi došlio do tog nivoa upotrebljivosti, treba se provesti još mnogo istraživanja, tvrdi istražni tim.


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.