1.1.2023. 14:22
0
Zašto zimsko sunce toliko jako zasljepljuje vozače i šta može biti od pomoći?
FOTO: Shutterstock
Zasljepljivanje vozača je potcjenjena opasnost, a nisko zimsko sunce izuzetno zasljepljuje i uzrok je mnogih nesreća na putevima.

Tokom ovog doba godine svi vapimo i za makar malo sunca, ne razmišljajući o tome koliko ono sad može biti opasno. U Velikoj Britaniji se, kao i u Nemačkoj i u drugim razvijenim zemljama, vode brojni podaci o tačnim uzrocima nesreća, pa se tako na Ostrvu zbog zasljepljujućeg sunca godišnje desi i do 2.500 saobraćajnih udesa.

Iako imamo čime da se borimo protiv ovakvog zasljepljivanja, mi to često zaboravljamo. Evo nekoliko vrlo bitnih stvari i informacija koje vam mogu biti od pomoći i spriječiti zasljepljivanje niskog zimskog sunca.

Zašto baš zimsko sunce toliko jako zasljepljuje?

Tokom hladnih mjeseci sunce je veoma nisko na horizontu. Tokom jutra i pred zalazak, sunčevi zraci padaju maltene ravno u kabinu automobila i direktno u oči vozača. Mokre ulice, snijeg, mikropukotine i film koji se stvori od nečistoća na vjetrobranu iznutra dodatno rasipaju svjetlost.

Kako mogu da spriječim zasljepljivanje?

Najbitnije je da je staklo čisto jer prljavština samo povećava efekat zasljepljivanja. Sunčeva svjetlost manje će se rasipati ako je vjetrobran čist. Tečnost za vjetrobran namjenjena niskim temperaturama i nove metlice brisača održavaće „šoferku“ čistom spolja, dok bilo kakve rupice ili pukotine morate da popravite.

Od čega je staklo unutra tako prljavo?

Staklo iznutra se prlja usljed kondenzacije i nečistoće sa unutrašnje strane i to morate tretirati hemijskim sredstvima i krpom. Nečistoće se lako stvaraju usljed kondenzacije i grijanja vjetrobrana. Držite blizu običnu krpu kako biste na vrijeme mogli da prebrišete staklo i spriječite prelamanje svjetlosti.

Kako da se ponašam tokom vožnje?

Ne gledajte direktno u sunce, već u tamne površine na putu. Podesite „sjenilo“ i virite ispod. Ukoliko je sunce prejako i ne možete normalno da vozite, najbolje je da se parkirate i sačekate dok se zraci ne zaklone.

Da, osim što ćete sebi tako dati više vremena za reagovanje, obavezno držite i veće rastojanje od vozila ispred jer u slučaju zasljepljivanja imaćete više prostora i vremena da se povratite. Zasljepljivanje u trajanju od samo 2 sekunde znači da ste, pri brzini od 40 km/h vi prešli čak 22 metra „vezanih očiju“.

Da li pomažu obične naočare za sunce?

Ne, međutim naočare sa polarizovanim staklima značajno poboljšavaju vidik jer filtriraju nešto sunčevih zraka.


(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.