25.4.2023. 22:37
0
Najstarije vozilo na svijetu prošlo tehnički pregled
Skoro 130 godina star primjerak Benz Victoria prošao je glavnu inspekciju u TÜV Nord u Ajnbeku u Donjoj Saksoniji i dobio produžetak saobraćajne dozvole na još dvije godine.

Na našim linijama za tehnički pregled može se vidjeti svašta. Nažalost, ljudi nemaju novca za novi, pa voze stari automobil, koji često i ne održavaju kako treba.

U Njemačkoj je, pak, starost voznog parka znatno niža, ali se s vremena na vrijeme na tehničkom pojavi kuriozitet kao što je ovaj automobil star više od jednog veka.

Stručna organizacija TÜV, koja, između ostalog, upravlja linijama za tehnički pregled, potvrdila je u ponedjeljak ispravnost najstarijeg automobila u Njemačkoj.

Skoro 130 godina star primjerak Benz Victoria prošao je glavnu inspekciju u TÜV Nord u Ajnbeku u Donjoj Saksoniji i dobio produžetak saobraćajne dozvole na još dvije godine.

Od utorka se vozilo, koje više liči na kočiju, ponovo može videti u muzeju automobila PS.Speicher u Ajnbeku.

Za automobil sa oznakom modela 99 važi niz posebnih propisa. Pošto umjesto farova ima samo lampe, može se voziti samo danju. Osim toga, umjesto migavca, vozač ima veliku lopaticu kojim pokazuje pravac kretanja.

Automobil raspolaže sa 6 KS i može da razvije 30 km/h. Pokreće ga trolitarski jednocilindarski motor.

Prema TÜV-u, to bi mogao biti najstariji automobil na svijetu. Posljednji put je pregledan prije dvije godine i ni tada nije bilo pritužbi na njegovu ispravnost. Redovno se održava u muzeju, prenosi revijahak.hr.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.