13.10.2015. 14:25
0
Optužena Šejla Turković provocirala advokata Izeta Baždarevića
U Općinskom sudu u Sarajevu jučer je nastavljeno ponovljeno suđenje Šejli Turković, supruzi vođe zločinačke organizacije Zijada Turkovića, koja se tereti za ugrožavanje sigurnosti sarajevskog advokata Izeta Baždarevića 23. septembra 2011. godine, kada mu je uputila ozbiljne prijetnje u zgradi Suda BiH. Kantonalni sud je ranije ukinuo oslobađajuću presudu Turković i vratio predmet na ponovno suđenje, piše avaz.

Turković je na samom početku zamolila sutkinju Meliku Murtezić za riječ. Rekla je da se postupak svjesno razvlači, i to zbog oštećenog Baždarevića, za kojeg je kazala da "dolazi kad mu je ćeif". Također je rekla da ovaj slučaj ne smatra prioritetom. Sutkinja Murtezić je upozorila za neprimjereno ponašanje i poručila joj da se smiri.

Preslušan je audiosnimak dijela iskaza oštećenog Baždarevića, koji je dao u prvostepenom postupku, tačnije 16. aprila 2012. godine. Na snimku se moglo čuti kako Baždarević opisuje šta se tačno desilo tog dana.

- Nalazio sam se u Sudu BiH ispred sudnice 4 oko 12.50 sati. Nisam poznavao Šejlu Turković, koja mi je prišla i obratila mi se povišenim tonom. Nazvala me zločincem i optužila me da nagovaram svjedoke da svjedoče protiv njenog supruga Zijada Turkovića. Rekla je da će pobiti moju porodicu i mene. Iznenadio sam se i bio sam zatečen. Nisam poznavao ni Zijada ni Šejlu - izjavio je Baždarević u prvostepenom postupku, prenosi avaz.

Tada je, također, rekao da je osjetio strah te da je ove prijetnje shvatio vrlo ozbiljno. Prema njegovom tadašnjem iskazu, Turković ga je petnaestak dana nakon ovog događaja srela u restoranu "Felini" te ga uljudno pozdravila, nakon čega je, kako je rekao, sve bilo uredu. 

Advokat Fahrija Karkin je vrlo kratko ispitao oštećenog Baždarevića. Pitao ga je da li je primijetio razliku u svojim iskazima, na što je oštećeni odgovorio da nije. Ubrzo se ispitivanju oštećenoga pridružila i optužena Turković. S obzirom na to da se oštećenome obraćala drsko i povišenim tonom, sutkinja Murtezić je nekoliko puta reagirala, upozorivši optuženu na ponašanje. Turković nije bila zadovoljna odgovorima Baždarevića pa je isto pitanje ponavljala i po nekoliko puta, optuživši ga da laže.

On je prijetnje optužene pojasnio riječima da je tada bila u afektu jer je neposredno prije toga prisustvovala sjednici Vijeća za produženje pritvora njenom suprugu Zijadu Turkoviću. Iako je rekla da za Baždarevića ima mnoštvo pitanja, na kraju je odustala od ispitivanja. Nastavak suđenja zakazan je za 28. oktobar.

(Merima Druškić/Avaz)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.