19.10.2015. 13:04
0
Orić i Muhić se izjasnili da nisu krivi
Komandant ARBiH u Srebrenici Naser Orić i Sabahudin Muhić danas su na Sudu Bosne i Hercegovine rekli kako nisu krivi po optužnici koja im stavlja na teret krivična djela počinjena tokom rata.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv ratnog komandanata Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića. Optužnica je podignuta nakon višemjesečne istrage provedene u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-om bh. entiteta Republike Srpske.

Optuženi se terete da su tokom rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i VRS, na području Srebrenice i Bratunca, u svojstvu zapovjednika i pripadnika snaga Armije RBiH, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija. U optužnici se navodi da su optuženi, tokom 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, počinili ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti, te se terete za kazneno djelo - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. KZ SFRJ.

"Časni sude, nisam kriv ni po jednoj tački optužnice", kazao je Orić na današnjem ročištu pred sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Minka Kreho.

Istim riječima, krivicu je negirao i drugooptuženi Muhić.

Orić se u ovom predmetu brani sa slobode, uz mjere zabrane dok Muhić služi kaznu za druga djela.
(Anadolija)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.