20.10.2015. 9:44
0
"Radončić je preuzeo ogromnu odgovornost, Izetbegović ulazi u mirnije vode"
Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana mr. sci. Zijad Bećirović, prokomentirao je za novinsku agenciju Patria potpisivanje koalicionog sporazuma između SDA i SBB-a.
- Koalicionim sporazumom između SDA i SBB predsjednik SBB je preuzeo ogromnu odgovornost za buduće funkcioniranje vlasti u Bosni i Hercegovini. Značajno je, da se sporazum odnosi na sve nivoe vlasti u BiH. Očekivanja su, da i predsjednik SBB Fahrudin Radončić aktivno učestvuje u izvršnoj vlasti. Po mom mišljenju on bi najbolje vodio Federalnu vladu. Imajući u vidu da je potpisana tačka, koja se odnosi na ulazak u NATO-a smatram da bi pozicija ministra odbrane za predsjednika SBB bila izazov, ne samo za  ovaj sporazum dvije stranke, nego i za njega samog.

Bakir Izetbegović sada mirnije ulazi u nastavak priče zvana vlast. Potpisivanjem sporazuma konačno je osigurao poziciju, koja mu omogućava da se posveti vođenju države i stranke. Lider SBB ukoliko osigura pokretanje BiH s mrtve tačke, onda ima realne šanse da se sve dobre stvari pripišu upravo njemu, što će njega i njegovu stranku ojačati za lokalne i sljedeće opće izbore.

Postavlja se pitanje kako će se osigurati angažman lidera SBB u izvršnoj vlasti kada se već godinu dana špekulira o istrazi protiv njega pred Tužilaštvom BiH. Smatram da su istekli svi rokovi za ove priče i da se Tužilaštvo hitno mora staviti u okvire zakona BiH. Primjer Nasera Orića je najbolji primjer kako Tužilaštvo ne treba raditi, jer je 10 godina u ladici držalo istragu što je kršenje svih zakona i međunarodnih konvencija. Zloupotreba tužilaštva se ne smije dozvoliti, posebno kada se radi o osobama koje mogu ili trebaju predvoditi državu BiH - ističe Bećirović. 

Bećirović je prokomentirao i to što se sve više ističe da je za ovaj sporazum najzaslužniji Dragan Čović. 

- Izetbegović i Radončić su potpisali sporazum i to je njihova odluka. Dragan Čović će na kraju biti najveći gubitnik, ne zato što se bavi unutrašnjim spletkarenjima i ucjenama, nego što radi na formiranju trećeg entiteta. On će doživjeti sudbinu svih onih koji su radili na formiranju "HR-HB"'. Amerikanci su potpisali Washingtonski sporazum i ne može Dragan Čović to promijeniti. Bilo bi mu bolje da iskreno podrži reforme u BiH i put BiH prema NATO-u i EU - poručuje Bećirović. 

(nap)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.