22.10.2015. 16:03
0
Dodik: Savez za promjene je savez za prenos nadležnosti, prevare i podvale
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik tvrdi da su na sceni u RS-u dva različita nepomirljiva koncepta, jednog koji zagovara SNSD, te drugi opozcija u RS-u, odnosno Savez za promjene na nivou BiH, koji je nazvao „savezom za prenos nadležnosti, prevare i podvale“.

-Ko kog na to pokuša da ukaže, naziva se kriminalcem - kazao je Dodik, optuživši Savez za promjene, prvenstveno SDS, da žele Vijeće ministara BiH da pretvori u Vladu.

Dodik istovremeno poziva i na razgovor i dogovor te navodi da Savez za promjene ima pravo na politički stav, ali mora da se poštuje Ustav kod donošenja političkih odluka..

Za politiku SNSD-a je na današnjoj pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da zagovara poštivanje Ustava RS-a, a odbaciju samo onu nametnutu BiH mimo Ustava, a koju sada zagovara Savez za promjene iz, naveo je, ličnih interesa i time jačajući takvu BiH.

-Ustav BiH pozicionira RS kao državotvorni entitet i da sve što izričito nije dato BiH pripada entitetima, stranama u BiH - kategoričan je Dodik.

Govoreći o protekloj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je bilo riječi o radu Saveza za promjene u vlasti na nivou BiH, kazao je da problem što danas nema koordinacije između institucija vlasti RS i srpskih predstavnika na nivou BiH, koje je optužio da imaju želju za nadređenosti i ne žele da uvaže institucije RS-a.

Podržao je zaključke usvojene na posebnoj sjednici, posebno da se odluke na nivou BiH, važne za RS, ne mogu usvajati bez stavova skuptšinskih odbora, a dao je i potpunu podršku Vladi RS-a, čiji materijal je i razmatran na ovoj sjednici.

Iznio je i optužbe na lidera SDS-a Mladena Bosića, ističući da ponavlja laži o kriminalu u RS-u kako bi tako postale istina“.

-Radi se o metodi borbe protiv RS-a  da bi se ojačala pozicija Sarajeva. Afere nisu ono što oni govore, već pravosuđe - rekao je predsjednik SNSD-a navodeći da opozicija „podvaljuje“ narodu priču o kriminalizaciji RS-a.

Dodik je ponovio da će biti dio procesa u svakoj podignutoj optužnici, ali da je degutantno da se svaki dan poteže priča o kriminalu bez optužnica.

I lidera NDP-a Dragana Čavić je optužio da je uputio poziv na destabilizaciju RS-a, riječima „dikatura“, „režim “, te mu uputio pitanje da li može da zamisli dikataturu ili režim u kojem može da govori sve što iznosi svaki dan.

Za Čavićevu najavu vanparlamentarne borbe, Dodik je rekao da bi svako onaj ko bi se okupio oko tog poziva branio njihovu „izdajničku politiku“.

Potvrdio je i da je pristao da prisustvuje sastanku u organizaciji patrijarha Irineja s liderima stranaka iz RS-a, 5.novembra u Bijeljni, kako bi se razgovaralo o ugovoru BiH i Islamske zajednice.

(FENA)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.