24.11.2015. 20:36
0
Mladen Bosić o Nikoli Poplašenu: Priča o tome ko je šta radio je dizanje tenzija
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatro je danas izbor četiri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete.

Privremena zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure za izbor četiri člana Upravnog odbora Agencije predložila je Momčila Pelemiša, Nikolu Poplašena, Midhata Jašića i Marinka Jurilja.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Mirsad Mešić kazao je da su tri razloga zbog čega ovaj klub ne može podržati izbor Nikole Poplašena u Upravi odbor navedene agencije.

On je naveo da je u temeljima SDP-a antifašizam i ne mogu prihvatiti čovjeka koji se nikada nije ogradio od djelovanja organizacija i pojedinaca fašističke provinijencije.

- Drugi značajniji razlog je činjenica da u organe, odnosno Upravni odbor jedne od agencija biramo čovjeka koji je kao predsjednik Republike Srpske svojim djelovanjem tražio i čija je strategija zapravo bila da granice entiteta postanu državne granice - istakao je Mešić.

Kao treći razlog je naveo činjenicu da je Poplašen nosilac priznanja četničkog ravnogorskog pokreta koji, kako je kazao, u SDP-u doživljavaju "kao terorističku organizaciju“.

Poslanik Saša Magazinović (SDP BiH) je dodao da dan pred 72. godišnjicu održavanja ZAVNOBIH-a "razgovaramo o čovjeku koji je sljedbenik poražene ideologije u Drugom svjetskom ratu i njegovom imenovanju u Upravni odbor Agencije za visoko obrazovanje BiH“.

- Tužno je da smo se uopšte doveli u ovu poziciju, a još tužnije je da je Dom naroda dao podršku ovom kandidatu - istaknuo je Magazinović, te pozvao sve poslanike da glasaju protiv prijedloga Privremene zajedničke komisije.

Poslanik Senad Šepić (SDA) je kazao da barem formalno, kada je u pitanju država BiH, govore o evropskom opredjeljenju.

- To je važno za nas sve, to je šansa za ovu zemlju, to je ono što građani ove zemlje razumijevaju i to je taj pogled u budućnost. Mislim da je ovaj korak koji je urađen u Domu naroda pogrešan i on nas na neki način vraća unazad - ocijenio je Šepić i predložio da Predstavnički dom ovu odluku odbije.  

Poslanica Mensura Beganović (Demokratska fronta) je također mišljenja da treba odbiti navedeni prijedlog.

Poslanik Nikola Lovrinović (HDZ BiH) je tokom rasprave predlagao da poslanici ipak usvoje prijedlog privremene komisije, s tim što predlaže da se umjesto Nikole Poplašena imenuje Milenko Stanić koji je bio drugi na listi, s tim što je u nastavku rasprave taj svoj prijedlog povukao.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić (SDS) naveo je da je, koliko je shvatio, bio konkurs za koji je bila potrebna struka.

- Ovo nije politički izbor. Ovdje su ljudi konkurisali i ispunili određene uslove i na osnovu tih uslova i njihovih izjava komisija bodovala. Pokušaj uvođenja politike u to, ko je kakve ideologije, ko je šta radio, za ljude koji nisu ni na kakav način ni osuđeni ni presuđeni, je dizanje tenzija - smatra Bosić.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.