25.11.2015. 13:18
0
Snijeg "zaključao" Lukomir
Lukomir su od prije par dana napustili njegovi stanovnici, i dvadeset kuća u bjelašničkom selu na 1.495 metara nadmorske visine bit će zaključane do proljeća.

Samo dvije porodice su ostale u svojim kućama, zbog stada ovaca koja su im izvor prihoda.

- Nas troje, muž, sin i ja smo ostali u svojoj kući, imamo 100 ovaca, i kako nije bilo snijega ostali smo duže zbog ispaše stada - kazala je u razgovoru za Fenu 66-godišnja Raza Masleša.

Njena dva sina, unuk, snaha, ona i muž se izdržavaju od prihoda koje im donosi stočarstvo.

Prije desetak dana Razin drugi sin, unuk i snaha otišli su u Tarčin sa dvije krave.

I Ibro Čomor sa suprugom je ostao u Lukomiru. Ima stado od 300 ovaca, a i on će uskoro zaključati svoju kuću.

Njih, ukupno petero, u dvije kuće u Lukomiru ostali su još neki dan, prije, kako kaže Raza velikih snjegova.

A obzirom da je snijeg od jučer intenzivnije padao, i oni će morati sa stadom ovaca krenuti u Tarčin gdje će provesti zimu.

Do ponedjeljka se moglo do Lukomira doći autom, a od utorka teško da terenski džip može proći, kaže Raza.

Predstojeća zima bit će peta po redu tokom koje 22 kuće u Lukomiru od novembra do aprila ili maja bivaju zaključane, a selo ostaje okovano višemetarskim nanosima snijega. Stanovnici Lukomira zimu provode u Tarčinu, Hadžićima i Vlakovu.
 
Ljeti u lukomirskim torovima u 15 domaćinstava ima oko 3.000 ovaca, u štalama je desetak krava. 

Selo Lukomir je proglašeno nacionalnim spomenikom kojeg čine 96 stambenih i poljoprivrednih objekata i zgrada bivše škole, nekropola sa 18 stećaka na lokalitetu Vlaško groblje i nekropola sa devet stećaka na lokalitetu Jezerine. To je posljednje  autentično bosansko selo s kućama zidanim od kamena i krovovima od šindre.

Lukomir je udaljen od Sarajeva oko 50 km, a od Konjica 35 km. Smješten je na litici kanjona Rakitnice, između dva vrha, Lovnica (1.856 m nv) i Obalj (1.896m nv).

Omiljena je destinacija planinara koji ga pohode tokom cijele godine, te biciklista, motorista, stranih turista koji ljeti dolaze u Lukomir gdje uživaju u pogledu na kanjon Rakitnice, i vidokrugu koji za lijepog vremena seže do "mostarskih vrata" i Prenja, Visočice, Krvavca, Oblja.

(FENA) 

 
Lukomir
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.