26.11.2015. 14:51
0
Nakon hapšenja u Kalesiji: Elma Đusinac na pet godina protjerana iz BiH
Služba za poslove sa strancima BiH izrekla je mjeru protjerivanja uz zabranu ulaska na teritoriju BiH u trajanju od pet godina dvadesetjednogodišnjoj Elmi Đusinac iz Kosovske Mitrovice koja je uhapšena u Kalesiji zbog sumnje u povezanost sa terorizmom.

U saopštenju iz Službe za poslove sa strancima navodi se da je mjera donesena zbog kršenja odredaba Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu. 

Navodi se i da je Služba ovo lice preuzela od Agencije za istrage i zaštitu u BiH /Sipa/ prije dva dana.

Đusinac je bila smještena pod nadzor u Imigracioni centar Službe. 

Pripadnici Sipe uhapsili su Đusinac zajedno sa njenim suprugom Enesom Mešićem koji je nedugo nakon hapšenja pušten na slobodu. 

Mešić je od ranije poznat obavještajnim i bezbjednosnim agencijama BiH. On je bio u grupi lica koja su uhapšena 3. septembra prošle godine u policijskoj akciji "Damask" zajedno sa Huseinom Bosnićem, Avdulahom Hasanovićem, Eminom Hodžićem i Ademom Karamujom. 

Beogradski "Blic" piše danas da je Đusinac bila pripremana za samoubilačke napade na Balkanu, pozivajući se na srpske službe bezbjednosti. 

Navodno njen zadatak, kao sljedbenice nasilne islamističke ideologije, bio je, osim obavještajnih poslova, i vrbovanje drugih žena u redove "Islamske države". 

Prema istom izvoru, ona se pominje i kao jedna od bližih saradnica Nusreta Imamovića, radikalnog vehabijskog vođe iz Gornje Maoče. 

(SRNA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.