26.11.2015. 17:13
0
Zvizdić: Plan je da se željeznički koridor Budimpešta - Beograd produži do Sarajeva
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) iz Pekinga istakao je kako je tokom današnjeg susreta s kineskim premijerom Lijem Keqiangom zatražio povlašteni status na vremenski period od minimalno tri godine koje BiH trebala dobiti za izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda na veliko kinesko tržište.

"Vrlo pozitivna reakcija je bila od premija Keqianga i njegovih saradnika i ministara. On je rekao da će njihove banke obezbijediti povoljne kreditne linije, da će njihovi investitori u daleko većem obimu i s vrlo pozitivnim intencijama biti prisutni u BiH i da će biti otvoreno kinesko tržište za uvoz naših poljoprivrednih proizvoda", naglasio je Zvizdić. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH istakao je kako će mješovite komisije dvije države, Kine i BiH, već početi raditi na formiranju određenih modela i u energetskom sektoru, a i u sektoru transporta.

Zvizdić je istakao i kako je BiH dobila podršku Kine i drugih prijateljskih zemalja na oragnizaciji velikog biznis foruma na kojem će prisustvovati brojne kompanije iz 15 zemalja centralne i istočne Evrope na čelu s kompanijama iz Kine. 

"Biće to svakako dobra prilika i da se tada potpišu određeni ugovori i da se ostvare konekcije između naših kompanija i da krenemo u realizaciju projekata iz navedenih oblasti", naveo je Zvizdić.

Susret s kineskim premijerom Lijem Keqiangom predsjedavajući Vijeća ministara BiH ocijenio je da se radilo "o vrlo konkretnom i konstruktivnom sastanku na kojem je prezentirao četiri sektora ili četiri oblasti za koje misli da mogu biti privlačni kineskim investitorima i kineskim ulagačima".

Prva je, naveo je Zvizdić, oblast energetike koja je, kako je rekao, "zaista jedna od najatraktivniji oblasti sektora koje ima Bosna i Hercegovina".

"Tu su već tri projekta u nekoj fazi svoje realizacije: Stanari se završavaju, Banovići bi trebali biti započeti iduće godine i postignut je ugovor za termoblok 7 u Tuzli. Vrlo su zainteresovane i njihove kompanije i njihove finansijske institucije kao što je Eksem banka i Razvojna banka da s povoljnim kreditnim linijama prate te projekte", naveo je Zvizdić.

Iz oblasti transporta prezentirani su kineskim kompanijama i finansijskim institucijama, njih oko deset, projekti vezani za koridor 5 C, uključujući i dijelove i tranše kako na teritoriji FBiH tako i RS-a.

"Dakle, prezentirani su projekti s teritorija čitave Bosne i Hercegovine i autoputa i brzih cesta. I tu postoji jako velika zainteresiranost kompanija da kroz različite modele, od koncesija, preko lizinga i kreditiranja i same implementacije učestvuju u tim projektima", istakao je Zvizdić.

Treća oblast naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH je jačanje industrijske proizvodnje BiH, industrijske baze i dolazak kineskih kompanija koje mogu biti integratori industrijske proizvodnje u pojedinim oblastima kao što je metalna i drvana industrija.

"Njih bi definisali pod određenim kriterijima kao strateške investitore. To bi bilo kapacitativno ulaganje i naravno otvorilo veliki broj novih radnih mjesta i osiguralo integracija proizvodnje na nivou BiH i čitave regije", zaključio je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH istakao je kako se razgovaralo i o izgradnji jadransko-jonskog autoputa, kao i generalno o jednom megaprojektu koji Kina već realizira: Pojas koji spaja Kinu praktično s Evropom i obuhvata učešće skoro 70 zemalja i više od tri milijarde stanovnika.

"Riječ je o kopnenom putu i o putu koji bi povezao velike luke Sredozemnog i Jadranskog mora i drugih velikih luka u Evropi", istakao je Zvizdić. 

Što se tiče željezničkog koridora, razgovarano je da se izgradnja nove veze između Budimpešte i Beograda na neki način produži ne samo ka jugu, ka Grčkoj nego, naveo je Zvizdić, svakako i prema Sarajevu. To je, naglasio je za AA Zvizdić, jedan od projekata željezničke povezanosti Sarajeva i Beograda o kojem se ranije govorilo. 

"Riječ je o velikim pozitivnim namjerama Kine, velikim projektima kojima učestvuje 16 zemalja centralne i istočne Evrope koje su i bile učesnice Samita", poručio je u razgovoru za AA Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.  

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.