29.11.2015. 17:54
0
Angažiranost bh. institucija za dopunsku nastavu nedovoljna, nije precizirana zakonska nadležnost
Bosanskohercegovačka dopunska škola Birmingham apelira na nadležne organe vlasti u BiH da riješe problem nabavke udžbenika za učenike od petog do osmog razreda koji nastavu pohađaju u toj školi umjesto da, kako navode, novac troše na doštampavanje udžbenika za uzrast od prvog do četvrtog razreda.

- Po ustaljenoj praksi škola radi po planu i programu za dopunsko obrazovanje djece u dijaspori koje je prije desetak godina donijelo nadležno ministarstvo, ali s već “uhodanim” problemom nedostatka udžbenika za učenike od 5. do 8. razreda - kazala je učiteljica Azra Bašić.

Zalaže se i za rješavanje statusnih pitanja prosvjetnih radnika u bh. dopunskim školama i permanentno finansiranje rada tih škola te upozorava da, bez obzira na to što je to predviđeno zakonom, dosad opstaju prije svega zahvaljujući bh. udruženjima, učiteljima i roditeljima koji radom i donacijama omogućavaju kvalitetno dopunsko obrazovanje bh. djece.

- Ove škole zasad nemaju izbora, te će i bez pomoći matice i dalje opstajati jer oni koji stoje iza njih, za razliku od bh. političara, itekako znaju cijeniti važnost ovih škola koje su prije svega bedem njegovanja tradicije i kulture Bosne i Hercegovine u dijaspori - poručila je Bašić.

U informaciji dostavljenoj Feni putem Bhdinfodeska iz Birminghama navodi se da Bosanskohercegovačka dopunska škola iz Birminghama djeluje 22 godine. Ove školske godine upisana su 32 učenika raspoređena u tri starosne grupe, od toga pet prvačića. Najmlađu grupu i ove godine podučava Emir Bolić, srednju grupu Dževdana Gološ, dok s učenicima 7. i 8. razreda radi Azra Bašić.

Iz Ministarstva civilnih poslova (MCP) BiH navode Feni da podržavaju rad dopunskih škola i opredijeljeni su da doprinesu obrazovanju bh. učenika u inozemstvu. Naglašavaju da su, u cilju jačanja veza s bh. građanima u inozemstvu, poduzeli niz aktivnosti koje vode ka sistematskom rješavanju pitanja dopunske nastave.

Istaknuto je da, međutim, Zakonom o ministarstvima i drugim organima uprave BiH nije precizirana zakonska nadležnost za tu oblast, već je podijeljena između Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstva civilnih poslova BiH.

Podsjećaju da su, radi organiziranja nastave iz tzv.„nacionalne grupe predmeta“ i osiguranja kvalitetnog rješavanja pitanja dopunskog obrazovanja bh. učenika osnovnih i srednjih škola u inozemstvu, "Okvirnim Zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH" utvrđeni okviri za rješavanje tog pitanja.

U skladu s Okvirnim zakonom Ministarstvo civilnih poslova BiH izdalo je 2005. godine Nastavni plan i programa za predmete dopunske nastave u osnovnoj i srednjoj školi za bh. učenike u inozemstvu pod nazivom "Kultura i društvena historija naroda BiH", a izradila ga stručna komisija imenovana od Vijeća ministara BiH.

- Nastavni plan i program proslijeđen je u elektronskoj verziji diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, institucijama u BiH i organizacijama iseljenih bh. građana - navode iz Ministarstva.

U 2008.  Ministarstvo civilnih poslova izdalo je Udžbenik dopunske nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole, koji je putem diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH distribuiran svim dopunskim školama u tiražu od 3.000 knjiga i 2.000 knjiga na CD-u. Udžbenik je u elektronskoj formi na službenoj web stranici Ministarstva civilnih poslova i dostupan je za preuzimanje.

- Ministarstvo je dva puta objavljivalo javni poziv za otkup rukopisa udžbenika od 5. do 9. razreda osnovne škole, ali je u oba slučaja tender poništen jer nije bilo prijavljenih ponuđača - naglašeno je.

Iz Sektora za obrazovanje Ministarstva podsjećaju da su udruženja bh. građana u iseljeništvu i dopunske škole iskazale potrebu za udžbenikom dopunske nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole zbog čega je u ovoj godini pokrenuta aktivnost na doštampavanju u tiražu od 4.000 knjiga.

Preciziraju da je udžbenik odštampan, prikupljeni su podaci o broju potrebnih primjeraka po državama i uskoro slijedi njihove distribucija.

- Na naš poziv DKP-ima da se prikupe podaci o broju udžbenika potrebnih za dopunske škole, zahtjeve za udžbenicima dopunske nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole dosad je dostavilo svega devet diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH (ambasade BiH u Belinu, Rimu, Oslu i Kamberi te GK Štutgart, GK Frankfurt, GK Minhen i GK u Čikagu). Ukupan broj traženih udžbenika je 2.560. Podatke za London dobili smo putem GK-a u Štutgartu gdje je iskazana potreba za 150 udžbenika - navodi se.

Prema podacima Ambasade BiH u Londonu, u Velikoj Britaniji finansiranje izvođenja dopunske nastave se vrši djelimično iz humanitarnih fondova Velike Britanije, a djelimično materijalnom podrškom roditelja i volontiranjem velikog broja prosvjetnih radnika. Velika Britanija nije zainteresirana za sklapanje sporazuma o organizaciji dopunske nastave, jer Velika Britanija nije sklopila nijedan sporazum te vrste. Rad dopunskih škola podržava Odjel za djecu, porodice i škole Velike Britanije i Nacionalni istraživački centar za dopunsko obrazovanje.

Ističe se da je Ministarstvo civilnih poslova BiH planom i programom za 2016. godinu planiralo ponovo pokretanje aktivnosti na izradi udžbenika od 5. do 9. razreda osnovne škole da bi naredne školske godine učenici i taj udžbenik imali na školskim klupama.

- Angažiranost bh. institucija za organiziranje dopunske nastave je nedovoljna zato što nije precizirana zakonska nadležnost za tu oblast. Trenutno stanje dopunske nastave je nesređeno, postoje značajne razlike u organiziranju dopunske nastave od države do države - navode iz Ministarstva.

Preciziraju da je u većini država dopunska nastava organizirana u okviru bh. udruženja i klubova bh. iseljeništva, pri vjerskim zajednicama, dok je manji broj organiziran u redovnoj školi države domaćina kao što je slučaj s Austrijom, gdje je dopunska nastava organizirana u redovnom obrazovnom sistemu od  zvaničnih vlasti države primaoca.

- Značajan broj djece porijeklom iz BiH pohađa dopunsku nastavu susjednih država Srbije i Hrvatske, koji uče po nastavnim programima tih država - navode.

Na upit za rješavanje statusnih pitanja prosvjetnih radnika u bh. dopunskim školama i permanentno finansiranje rada tih škola istaknuto je da Ministarstvo civilnih poslova BiH u uvjetima restriktivnog budžetiranja nema kapacitet za finansiranje nastavnika dopunskih škola.

(FENA) 

Nastava
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.