30.11.2015. 11:28
0
Uzgajivači bikova za borbe: Bikove ne držimo zbog računice, već iz ljubavi
Od uzgoja stoke i proizvodnje mlijeka živi veliki broj porodica u Bugojnu. Ipak, malo je poznato da na području toga grada ima i onih koji se bave uzgojem bikova za borbe.
Među njima su dugogodišnji prijatelji i komšije Semedin Omerinović i Mustafa Forić iz Vučipolja, i Sabahudin Serdarević, mještanin susjednih Glavica.

Kažu da bikove "ne drže zbog računice, već iz ljubavi“, i oduševljeno pričaju kako su se počeli baviti poslom, koji se vremenom pretvorio u nešto bez čega ne mogu zamisliti nijedan svoj dan.

-Ljubav prema bikovima naslijedio sam od svojih djedova, i trenutno sam jedini u porodici koji se bavim time. Normalno, treba dosta rada, truda i novca, budući da ishrana jednog bika dnevno košta 5-10 KM - kaže Semedin Omerinović.

Smatra da je uzgoj bikova za borbe, i očuvanje buše - autohtone rase goveda, tradicija koju treba nastaviti na prostoru BiH.

Ponosan je na uspjehe bika Čadonje, koji je star 5,5 godina, a težak oko 960 kilograma, i uvjeren je da će neki od njegovih potomaka osvajati, također, šampionske titule na koridama.

-Čadonja je ove godine četiri puta zaredom pobjeđivao u duelima s drugim bikovima, na takmičenjima koja su organizirana u SBK-u - ističe Omerinović.

Priliku da "ukrsti rogove“ s bikovima svog ranga imao je i 800 kilograma težak Ris, koji je već četiri godine u vlasništvu porodice Forić.

- Kada izgubi, osjećam se kao da sam nekoga izgubio, a kada pobijedi, slavimo - kaže Mustafa Forić.

Sabahudin Serdarević navodi da njegov tri godine star bik Garči nije imalo dosad nijedan "rikverc“.

-Još nije naišao na dostojnog protivnika, nije zabilježio nijedan poraz u areni. Vrlo je perspektivan - naglasio je.

Želja trojice prijatelja je da na lokalnom nivou formiraju udruženje koje će okupljati sve uzgajivače bikova za borbe, a jedan od uvjeta su, kažu, ispunili.

Na mjestu gdje se ranije nalazila divlja deponija smeća napravili su arenu, na kojoj su ove godine zabilježene i prve borbe bikova.

Nadaju se da će se, uz borbe bikova, tu održavati različiti turniri i druge manifestacije, koje će okupljati "zaljubljenike u sport, druženje i veselje“.

(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.