1.12.2015. 10:07
0
Tužiteljstvo BiH: Podignuta optužnica protiv Sefera Derviševića
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Sefera Derviševića, rođenog 17.04.1963. godine u Cazinu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, između pripadnika 5. korpusa Armije R BiH i Narodne odbrane AP Zapadna Bosna, u svojstvu pripadnika 517. brigade 5. korpusa A RBiH, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i  Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi se tereti da je tokom augusta 1995. godine, mučio, fizički i psihički teško zlostavljao i mučio na ponižavajuće načine civile, uglavnom žene i osobe starije životne dobi, čiji su članovi obitelji bili pristalice AP Zapadna Bosna.

U optužnici se navodi da je optuženi tukao civile gumenom palicom, vezao ih za automobili te ih tjerao da kao zaprega vuku automobil, mučio i nanosio im teške fizičke ozlijede.  

Optuženi se tereti da je kršeći pravila međunarodnog prava, za vrijeme rata i oružanog sukoba, upotrebom sile i prijetnje, namjerno nanosio civilima snažan tjelesni i duševni bol i patnju, čime je počinio kazneno djelo-Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.