4.12.2015. 15:05
0
Iseljavanje izvršne vlasti iz Sarajeva: Vlada Federacije u Mostaru
Ideju o Mostaru kao glavnom gradu Federacije prvi je izrekao haški osuđenik Jadranko Prlić prije nekih petnaestak godina. Nedavno se o tome počelo opet govoriti u javnosti. Nisu demantirane medijske tvrdnje da takvu ideju načelno prihvatio prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović, piše bh. novinska agencija Patria.

Da bi se pristupilo takvim rješenjima, neophodno je promijeniti Ustav Federacije. Tamo piše da je glavni grad Federacije Sarajevo. Da bi se promijenio Ustav Federacije potrebna je dvotrećinska većina u Parlamentu.        

Već sada je u Mostaru smješteno pet ministarstava Vlade Federacije. Razmišlja se i o gradnji jednog sjedišta za sva ova ministarstva.

Finansije izvan Sarajeva

Nema sumnje da bi proglašenje Mostara za glavni grad Federacije značilo definitivno preseljenje čitave Vlade u Mostar u najskorijem vremenu. Jesu li na te činjenice mislili oni koji klimaju glavom ovoj ideji?

Razvlašćivanje Sarajeva kao glavnog grada države i Federacije time bi se definitivno završilo. Na kraju krajeva sjedište nekih državnih institucija je u Lukavici. U Banja Luci su važne finansijske institucije poput Uprave za indirektno oporezivanje, pa Agencije za osiguranje depozita, zajedno sa Fondom za osiguranje depozita.

Jedina finansijska institucija koja je ostala u Sarajevu je Centralna banka, ali se i ona pokušava „decentralizirati“.

U ovoj državi se sve dijeli i atomizira. Politička atrofija i totalna neefikasnost koja je potvrđena Dejtonskim sporazumom, već godinama doživljava i praktičnu potvrdu u razvlačenju vlasti na sve tri strane. Reklo bi se da se događa razvlačenje pameti u miru. To već nije decentralizacija države nego potpuno rastrojstvo izvršne vlasti. 

Šta može i definitivno ovu državu učiniti nefunkcionalnom ako to ne radi upravo ovakvo razbijanje državnih službi. Država je servis građana, ali ako funkcionira ovako raslojena i raštrkana, nemoguće je govoriti o njenoj efikasnosti.  

Stolni ili glavni grad

Nakon svakih izbora određena ministarstva se moraju dati HDZ-u. Stranačka privatizacija nekih ministarstava i nacionalna podjela čelnih pozicija je tradicionalna. Hrvati  uvijek dobiju sve finansijske poluge u Federaciji. Redovno su to u kombinaciji Ministarstvo finansija i Ministarstvo pravde, što se u krajnjoj liniji može pokazati problematičnim u kontroli finansijskih tokova. Na sceni nije samo podjela po ministarstvima, nego i podjela unutar tih ministarstava. Odnedavno se govori o podjeli Federalnog ministarstva za boračka pitanja na sektore Armije RBiH i HVO-a.

Podjela Bosne i Hercegovine se i praktično dovršava. Moglo bi se reći da nam je izvršna vlast podijeljena jednako kao što je podijeljena politika koja je pravi. Teško onome ko vidi put, a ne vidi cilj. Treba se podsjetiti da Dragan Čović godinama ne govori o Mostaru kao glavnom gradu Federacije, nego kao hrvatskom stolnom gradu.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.