4.12.2015. 20:58
1
"Jasno je da Bošnjaci, muslimani u BiH, nemaju veze sa terorizmom i ekstremizmom"
Predsjednik RS Milorad Dodik smatra da ključ za uspjeh borbe protiv terorizma i ekstremizma svake leži na onima iz čijih nacionalnih i vjerskih grupa dolaze takve pojave, prenosi novinska agencija Patria.

On je u u svojoj prvoj reakciji na Izjavu za TV1 naveo kako pozdravlja zajedničku izjavu bošnjačkih političkih, vjerskih i društvenih predstavnika u kojoj se najoštrije osudio svaki oblik terorizma te najavilo odlučno suprotstavljanje radikalizmu, nasilnom ekstremizmu i terorizmu.

“Veoma je jasno da su Bošnjaci, muslimani, u Bosni i Hercegovini ljudi koji nemaju nikakve veze sa tim ekstremnim procesima, pogotovo s ektremizmom ali je bilo potrebno da političko i vjersko vodstvo Bošnjaka na jedan takav način izrazi svoj stav prema tome. Ja to pozdravljam“, kaže Dodik.

On navodi da nije detaljno vidio Izjavu ali da je saglasan sa njenim dijelom koji govori o potrebi da se svi drugi da suprotstave islamofobiji, diskriminaciji muslimana i njihovom poistovjećivanju s teroristima.

„Saglasan sam sa potrebom da se apsolutno eliminiše bilo kakava islamofobija i da upravo mi iz nekih drugih konfesija i eničkih zajednica imamo dovoljno razumjevanja za ukupnu situaciju. Najveću podršku borbi protiv ekstremizma i terorizma upravo daje jedna takva izjava , mislim da je ovo svakako dobar put i mogu samo da ga pozdravim“, kaže Dodik za TV1.

On je komentirao i izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BIH da na to nasilje država će morati odgovoriti represijom. Dodik dodaje „ne samo represija, nego i prevencija“.

“Ja mogu da se složim s Izetbegovićem da represija bez oklijevanja na ova pitanja mora biti primjenjena. I tu niko ne može da bude zaštićen, čak i u uslovima svijesti da možda i oni koji nisu možda identifikovani kao takvi mogu da budu kao neki kolateral. Mislim da u svakom slučaju rigorozna akcija sistema vlasti i institucija, ne samo na preventivnom nego i na represivnom nivou, može dobro pomoći u tome“, rekao je Dodik u svojoj prvoj reakciji za TV1.

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.