10.12.2015. 9:09
0
U Bosanskom Novom uhapšeno pet osoba, pretresi u zgradi MUP-a
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine od ranih jutranjih sati, veći broj djelatnika SIPA vrši lišenja slobode i pretrese. Istražitelji Tužilaštva BiH nalaze se na terenu gdje koordiniraju akcijom.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta u kojem Tužilaštvo BiH vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na ovom području, nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, tokom 1992. godine.
 
Slobode su lišeni osumnjičeni:
 
1.      Babić Ljuban (1962.)

2.      Balaban Ranko (1959.)

3.      Karlica Rajko (1968.)

4.      Odžić Mirko (1960.)

5.      Brčin Milenko (1963.)

Oni su pod istragom i osumnjičeni su da su počinili kazneno djelo–zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Kao posljedica počinjenih zločina, desio se progon gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti sa ovog područja, a počinjeno je i ubistvo 27 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Agići i Ekići u MZ Maslovare.

Tokom progona počinjena su mučenja, zlostavljanja, nezakonita zatočenja, pljačkanje imovine, nanošenja teških tjelesnih i duševnih povreda, a stanovništvo je u najvećoj mjeri protjerano na područje R Hrvatske.

Veliki broj prognanih nije se ni do danas vratio u prijeratne domove i živi u raseljenju širom BiH, Evrope i svijeta.

S obzirom na opsežnost akcije, angažirani su i dodatni timovi SIPA, koji pružaju potporu u akciji. Pretresi se vrše u zgradi MUP-a, zgradi općine i sjedištu Komunalnog poduzeća, te još jednoj lokaciji, a radi pronalaska arhivskog materijala i dokaza koji se odnose na navedeni period, kao i otkrivanja radnji koje su činjene na prikrivanju dokaza.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti sprovedeni postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.