18.12.2015. 16:56
0
Arseniy Yatsenyuk: Ukrajina neće moći platiti dug Rusiji
Ukrajinski premijer Arseniy Yatsenyuk izjavio je da Rusiji neće platiti dug od 3,75 milijardi dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Dug Rusiji Ukrajina bi trebala da isplati do nedjelje. Međutim, navedeno je da Ukrajina ne može da plati dug po obveznicama bez ugrožavanja dogovora sa drugim povjeriocima. Yatsenyuk je govoreći na sastanku Vijeća ministara kazao da dug o kojem dugo raspravljaju Ukrajina neće moći platiti. 

"Ukrajinska vlada će ići na reprogramiranje kada je u pitanju otplata duga Rusiji. Ponavljam, u skladu sa dogovorima s kreditorima išli smo na reprogramiranje dugovanja u dijelu dospjelih obaveza. Međutim, Rusija je odbila potpisati sporazum koji smo ponudili. Zbog toga nećemo moći platiti dug Rusiji u iznosu od 3,75 milijardi dolara. Nećemo moći platiti dug ni ukrajinskoj firmi KB Yuzhnoe kao ni ruskim bankama u iznosu od 507 miliona dolara", istakao je ukrajinski premijer. 

Moskva i Kijev spore se oko duga koji je Rusija odobrila za vrijeme bivšeg predsjednika Viktora Janukovića. Rusija je tražila vraćanje duga koji je u javnosti poznat kao "Janukovićev dug".

Međutim, ukrajinske vlasti navode da nije u pitanju dug jedne države prema drugoj nego transakcija koja je obavljena putem finansijskih tržišta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je tokom prisustvovanja Samitu G20 u Antaliji ponudio da Ukrajina od 2016. svake godine plaća po milijardu dolara. Međutim, ukrajinsko Ministarstvo finansija je nakon toga uputilo saopćenje u kojem su naveli da nisu zaprimili nikakvu ponudu, ni usmenu ni pismenu.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.