29.12.2015. 14:19
0
„Danas imam skoro 40 godina i jedine dvije stvari koje znam jesu kako se ratuje i vozi auto"
Uoči novogodišnjih praznika, Udruženje studenata psihologije „Sinapsa“ je organizovala humanitarnu akciju u prostorijama Filozofskog fakulteta u Sarajevu, 24.12.2015., u vidu sakupljanja slatkiša za djecu maloljetnih boraca Armije RBiH, iz Udruženja Boraca - maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata '92-'95 Kantona Sarajevo, koja je prošla i više nego uspješno.
Obzirom da je UN tek 2011. godine priznao činjenicu da su se u Armiji RBIH nalazile i maloljetne osobe, ovi ljudi još uvijek nisu dobili priznanje od strane države te ostale beneficije koje ih sljeduju. Budući psiholozi prepoznali su potrebu za destigmatizaciju ove skupine. Na ovaj način žele poslati poruku da su i oni bitni, kao i njihova djeca, te da nisu u potpunosti zaboravljeni od strane društva. Obradovali su njihove mališane sa novogodišnjim paketićima i predstavom za sve, upućujući na važnost izgubljenog djetinjstva, 26.12.2015. u prostorijama Općine Novi Grad.

Ovo su njihove priče!

„Danas imam skoro 40 godina i jedine dvije stvari koje znam jesu kako se ratuje i vozi auto. Nijedno od toga mi ne omogućuje da nađem posao.“

„Kada sam napunio 18, imao sam osjećaj da imam najmanje 36 godina.“

„Napustio sam školu u petak, nadao sam se da šta god će se desiti, doći će nekada kasnije. Međutim, rat je počeo u ponedeljak i odmah sam ušao u uniformu.“

Ova populacija zbog svoje specifičnosti jedan je od najvećih stradalnika proteklog rata a njeni pripadnici se svakodnevno suočavaju sa mnogobrojnim socijalnim, ekonomskim i zdravstvenim problemima koji su rezultat kako ratnih dešavanja tako i popratne nebrige nadležnih organa i institucija. Ne, niste zaboravljeni. Mi kao društvo mislimo na vas i ovim putem šaljemo poruku važnosti, kazali su iz „Sinapsa“.

Ovom prilikom žele se zahvaliti svima koji su podržali akciju. Posebno hvala Balloonart Sarajevo, za zabavnu i poučnu predstavu koju su održali za mališane. 

Staff - Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta na ustupanju svoje kancelarije gdje su paketići i spakovani, Općini Novi Grad za ustupanje prostora za održavanje dodjele paketića, te našim vrijednim volonterima. 

I za kraj hvala mališanima koji su i uljepšali praznike.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.