8.1.2016. 15:10
4
Tužilaštvo KS: Objavljivanje imena i slika maloljetnika koji se optužuju za nasilje je kršenje zakona i šteta roditeljima
Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, nakon brojnih medijskih natpisa, različitih reakcija građana, kao i njihovog obraćanja javnosti, podsjeća da je ta institucija jedina relevantna da ispita i dokaže eventualno postojanje krivičnog djela ili nečije odgovornosti u slučaju smrti M.R. Navode očuha i majke da je dječak izvršio samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja, Tužilaštvo će ispitati do kraja, saopćeno je iz tog tužilaštva.

- Objavljivanjem, od građana, identiteta i fotografija maloljetnika koji se optužuju za nasilje, ne samo da je kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka i etičkog Kodeksa za štampu i online medije (član 11. – Zaštita djece i maloljetnika), nego može prouzročiti nesagledivu štetu, pogotovo roditeljima čija se djeca javno prozivaju. Upozoravamo da se takvim ponašanjem može počiniti i krivično djelo - navodi se u saopćenju.   

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo ističe da je "svima u interesu da se što prije dođe do istine: roditeljima čiju bol i gubitak djeteta niko ne može nadomjestiti, ali i roditeljima čija se djeca javno prozivaju".

- Bez dokaza, u fazi istraživanja slučaja i utvrđivanja činjenica, podizanje tenzija samo može ugroziti istragu i naškoditi cijelom društvu - upozoravaju iz tog tužilaštva.

(Fena)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.