27.1.2016. 12:32
0
Profesoru Ramiću upućene prijetnje s Facebook profila "Srpska garda"
Književnik Ibrahim Kajan uputio je apel za zaštitu Emira Ramića, direktora Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) koji je već nekoliko mjeseci pod stalnim prijetnjama i verbalnim uznemiravanjem putem Facebook profila Srpska garda, maila i telefona
Dr. Emir Ramić je profesor na Univerzitetu u Hamiltonu, a brutalne prijetnje fizičkom integritetu i životu prijavljene su i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Inače, Institut je pod rukovodstvom dr. Ramića u svom radu polučio značajne rezultate na sabiranju i sistematizaciji podataka o ratnim zločinima i genocidnim zatiranjem bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, posebno u Prijedoru, u kojem je rođen i gdje je i sam doživio najveće patnje u vrijeme ratne agresije na BiH. Dr. Ramić je i sam svjedokom najvećih ljudskih zvjerstava, koje su provodili ljudi čija je imena zapamtio.

- Službeni dopis o tim prijetnjama, intervencijom sarajevskog Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, potpisan imenom direktora dr. Rasima Muratovića, upućen je 23. novembra 2015. direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu, gospodinu Perici Staniću, koji ga je zaprimio i proslijedio entitetskoj policiji Republike Srpske. Nisu nam poznati nikakvi rezultati istrage u smislu prezentiranog dopisa dr. Muratovića.

Strepeći za život dr. Emira Ramića, upućujem snažan apel za njegovu zaštitu i otklanjanje prijetnji koje se kontinuirano plasiraju narušavajući mu zdravlje, s očitom najavom eskalacije radikalnijih oblika nasilja prema njemu - navodi Kajan u apelu.
(NAP)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.