8.2.2016. 10:41
2
Istraga u mesnoj industriji:„Bajri“ zabranjen izvoz mesa?!
Istražne institucije, uključujući SIPA-u, i veterinarske inspekcije u Bosni i Hercegovini provode opsežne provjere kako bi otkrili mrežu krijumčara mesa koji su ga najprije uvozili iz zemalja EU, a zatim su ga izvozili u Tursku uz izbjegavanje plaćanja carinskih pristojbi, piše Večernji list BiH.

 
Otkriveno je 725 krivotvorenih putovnica za životinje i stotine krivotvorenih ušnih markica. Temeljem otkrivenih zloporaba dosad su zatvorena dva izvozna objekta.
 
“Večernjak” je u posjedu jednog od rješenja, odnosno uputa Uprave za veterinarstvo BiH za kompaniju “Bajra” iz Travnika, kojoj se zabranjuje izdavanje posebnih odobrenja za izvoz mesa u Tursku budući da su inspektori u toj kompaniji utvrdili da su imali krivotvorenu dokumentaciju, prenosi Slobodna Bosna.
 

“S obzirom da je prigodom odjave goveda zaklanih u klaonici ‘Bajra’ d.o.o. Travnik utvrđena pojava putovnica za goveda s krivotvorenim podacima, čime je došlo do povrede propisa u pogledu indentifikacije i nadzora kretanja živih životinja i posljedično tome nemogućnosti utvrđivanja stvarne identifikacije životinja, te na osnovi izvješća o postupku certificiranja pošiljki goveđeg mesa koje se izvozi u Republiku Tursku, koju je obavilo Povjerenstvo uspostavljeno od ravnatelja Ureda za veterinarstvo BiH 9. prosinca 2015. godine, a s ciljem zaštite zdravlja ljudi i životinja zabranjuje se izdavanje veterinarsko-zdravstvenih certifikata oznake KZV-TR-14 za odobreni izvozni objekt ‘Bajra’ d.o.o., veterinarskih nadzornih brojeva za obavljanje pojedinačnih djelatnosti KL-2-62 i 2-1358, lociran na adresi Dolac na Lašvi, 72270 Travnik”, navodi se u odluci.
 Državni ministar Mirko Šarović je potvrdio kako su već prikupljeni dokazi koji potvrđuju da postoji mreža koja organizira uvoz žive stoke iz država članica EU, čije se meso nakon toga s deklaracijom da je uzgojeno u BiH izvozi u Tursku.

Kako bismo informisali javnost o ovoj priči, pozvali smo i mesnu industriju "Bajra", ali su nam kazali kako sve što je vezano za javnost i medije komentarišu isključivom putem mail-a i nikako drugačije. Poslali smo mail i odgovor koji dobijemo, i ako ga dobijemo, objavljujemo istog trenutka.

(Alen Avdić)



(Alen Avdić)

 
MesoBajra
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.